POJAŠNJENJE

Institut za nestale osobe BiH: Porodica Mustafić nije dala pristanak za identifikaciju

Nakon što je polovinom marta 2022. porodica donijela odluku formalna identifikacija je organizirana 21. marta, čime je zakonski postupak okončan, navode iz Instituta

Institut za nestale oosbe: Porodice nerijetko nisu spremne spremne za identifikaciju. Arhiv

Piše: Avaz.ba

24.3.2022

Na navode supružnika Mustafić, objavljene u tekstu u "Avazu" pod naslovom „Mustafići će sina ukopati 11. jula: Nakon 12 godina saznali da je njihov Salim identificiran“, reagirali su iz Instituta za nestale osobe BiH. Kako su naveli, u martu 2010. u Institut je pristigao DNK izvještaj o podudaranju na ime Salima Mustafića, ali proces identifikacije nije formalno okončan jer nije dobiven pristanak porodice.

- Nerijetko, prilikom pristizanja DNK izvještaja o identitetu ekshumiranih žrtava porodice nisu spremne pristupiti zvaničnoj identifikaciji. Uzrok je uglavnom fragmentiranost i nepotpunost posmrtnih ostataka. Porodice tako odluče čekati još neko vrijeme, u nadi da će se pronaći i ostali dijelovi posmrtnih ostataka ili da bi izbjegli retraumatizaciju starijih članova porodice.

Iz jednog od ovih ili nekih drugih razloga, porodica Mustafić je odlučila sačekati s formalnom identifikacijom. Nakon što je polovinom marta 2022. porodica donijela odluku formalna identifikacija je organizirana 21. marta, čime je zakonski postupak okončan - pojasnili su iz Instituta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.