SARAJEVO

Završna konferencija VSTV-a povodom realizacije projekta "Unapređenje kvaliteta pravosuđa"

Predsjednik VSTV-a je podsjetio da se posebna pažnja posvetila procesnoj disciplini u građanskim stvarima/parnici kako bi ishodili poboljšanje u tom segmentu

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a. FENA

S. S.

25.3.2022

Projekt "Unapređenje kvaliteta pravosuđa" rezultirao je jačanjem regulatorne uloge Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) putem unapređenja procesa imenovanja, ocjenjivanja i napredovanja sudija, te analize nezavisnosti, odgovornosti i kvaliteta u pravosuđu, prema kriterijima Evropske mreže pravosudnih vijeća (ENCJ).

Istaknuto je to danas na konferenciji, organiziranoj u Sarajevu povodom završetka tog projekta, koji je VSTVBiH implementiralo uz podršku Vlade Kraljevine Norveške i u saradnji sa Sudskim vijećem Nizozemske.

Kako je uoči održavanja skupa kazao predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, radi se o trogodišnjem projektu u sklopu kojeg su realizirane brojne aktivnosti, uključujući korake na unapređenju rada sudova, te uvođenje mentorstva u pravosudni sistem BiH, kao i pozicioniranje i unapređenje rada VSTV-a.

Predsjednik VSTV-a podsjeća da se posebna pažnja posvetila procesnoj disciplini u građanskim stvarima/parnici kako bi ishodili poboljšanje u tom segmentu.

Povećanje efikasnosti pravosuđa

Istovremeno, pojašnjava kako je uvođenje mentorstva za novoimenovane sudije u funkciji pomoći da što kvalitetnije odgovore vlastitim zadacima, a u sklopu spomenutog projekta realizirane su i aktivnosti na dodatnoj digitalizaciji bh. pravosuđa.

Jedna od zanimljivosti koja se veže za realizirani projekt jeste i nastojanje da se sudske odluke učine razumljivijim građanima, kako one ne bi bile isuviše formalne i opterećene pravničkim jezikom.

Lagumdžija je povodom uspješnog okončanja najnovijeg projekta iskazao zahvalnost partnerima iz Norveške i Nizozemske, te najavio kako već u maju slijedi početak realizacije novog projekta, s fokusom na rad VSTV-a i unapređenje procesne discipline u sudovima, odnosno u krivičnim, vanparničnim i upravnim postupcima.

Na značaj segmenata obuvaćenih realiziranim projektom, ukazala je zamjenica šefa misije Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Siri Andersen, podsjećajući kako Norveška pruža pomoć bh. pravosuđu još od 2004. godine.

Izdvojila je dvije komponente projekta koje smatra važnim, a radi se o aktivnostima usmjerenim na povećanje efikasnosti pravosuđa i što boljeg pristupa sudovima, tako da "građani znaju šta sudovi rade i na koji im se način mogu obratiti".

Razmjena iskustava

Andersen je potcrtala važnost neposredne razmjene iskustava ostvarene u sklopu projekta, navodeći kako ostaje još dosta toga što treba uraditi na planu reforme pravosuđa u BiH.

Implementaciju spomenutog projekta pozdravila je i zamjenica šefa misije Ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH Mina Nor (Noor), istaknuvši kako je ostvarena direktna saradnja između sudija s Okružnog suda u Amsterdamu i njihovih kolega/sudija u BiH.

Dodala je kako se ne radi samo o tome da se želi unaprijediti efikasnost i transparentnost pravosuđa, nego da je uz to potrebna i određena promjena svijesti.

Nor je iskazala zadovoljstvo što svjedoči rezultatima ostvarenim u sklopu trilateralne saradnje između Norveške, Nizozemske i Bosne i Hercegovine, odnosno nositelja pravosudnih funkcija ovih zemalja.

- Građanima je potrebno efikasno, djelotvorno, transparentno i odgovorno pravosuđe i mi ćemo u tom pravcu i dalje podržavati napore kako bi se to u konačnici i ostvarilo – poručila je Noor.

Kako je najavljeno, o iskustvima i rezultatima sudjelovanja u projektnim aktivnostima tokom konferencije će govoriti i Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda u Travniku, Dženana Brković, predsjednica Općinskog suda u Zenici, Biljana Majkić-Marinković sutkinja iz Okružnog suda u Banjoj Luci, Srđan Forca, član VSTV-a BiH te međunarodni partneri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.