URUŠAVANJE SISTEMA

Portparol BHRT-a Seid Masnica za “Avaz”: BHRT mora opstati

BHRT mora opstati i opstaće sigurno, ali loše je što su nas doveli u ovakvu situaciju. A dovedeni smo do situacije da nemamo ni za goriva – ističe Masnica

Masnica: Niko ozbiljno ne shvata. Avaz

Piše: A. Bajramović

28.3.2022

Radnici Radio – televizije Bosne i Hercegovine u 12 sati u zgrai RTV doma održat će proteste kako bi pokušao inicirati donošenje odluka koje bi spriječile gašenje programa. Situacija u koju je dovedena državna radio – televizija najteža je u historiji njenog postojanja.

Gašenje programa

- BHRT je pred gašenjem. Pojedini parlamentarci nam daju podršku, a vidi svako da se urušava BHRT i da taj sistem ne funkcionira jer ga je RTRS, na neki način, oskrnavio neuplaćivanjem dijela pretplate koju prikupljaju na području RS i Brčko Distrikta. To stvara dugove BHRT-u i to je nešto što naš osnivač treba da riješi. Vidite kakva je sad politika i taj politički kontekst pa nismo sigurni koliko će imati sluha, ali po izjavama posljednjih dana smo vidjeli da bi trebali da se odrede o tome i da niko nije za gašenje BHRT-a – kazao je za “Avaz” glasnogovornik BHRT-a Seid Masnica.

Na ime prikupljene RTV pretplate, RTRS Radio – televiziji BiH duguje oko 63 miliona maraka, pa su računi blokirani, a uvjeti rada postaju nemogući.


Najteža situacija od osnivanja

- Ovo je sigurno najgora situacija za BHRT od postanka. Čitav program je ugrožen. Mi smo krovna kuća kad govorimo o javnom emitiranju, a u svijetu javni servisi opstaju, oni su stup medijskog prostora i takav bi trebao biti I BHRT. Nažalost, kao i sve u našoj državi, niko ozbiljno ne shvata tu našu državu koju svi težimo da gradimo. Očigledno da postoje destruktivne struje koje to ne žele. Ne bi to trebali raditi preko medijskog servisa, jer BHRT mora opstati i opstaće sigurno, ali loše je što su nas doveli u ovakvu situaciju. A dovedeni smo do situacije da nemamo ni za goriva – ističe Masnica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.