BRISEL

Poslanici EU parlamenta osudili prijetnje Rajka Vasića: To je direktna prijetnja državnoj instituciji

Ovakve otvorene pozive na terorizam treba adekvatno proganjati, navode u saopćenju

H. J. I.

30.3.2022

Poslanici u Evropskom parlamentu osudili izjavu Rajka Vasića. Avaz

Grupa poslanika Evropskog parlamenta najoštrije je osudila izjavu Rajka Vasića koji je javno pomenuo "miniranje zgrade BHRT-a" "jer je to direktna prijetnja državnoj instituciji i ovakve otvorene pozive na terorizam treba adekvatno proganjati", saopćeno je iz Brisela.

U zajedničkoj izjavi 10 poslanika Evropskog parlamenta daju punu podršku daljem radu Radio-televiziji Bosne i Hercegovine.


Radili u teškim uslovima

Ističu da je samo ta medijska kuća Evropskog radiodifuznog prostora (EBA), da je BHRT "preživio rat i brojne vladine blokade i radio pod ogromnim pritiskom".

- Nedavno su finansijski računi emitera blokirani što direktno ugrožava plate zaposlenih i pristojno funkcioniranje institucije. BHRT je proteklih godina radila u teškim uslovima, a zaposlenici su tokom pandemije smanjivali plate za 10 posto, dok su radili profesionalno, iako je dio opreme star 45 do 50 godina. Nedostatak opreme i dnevnica za zaposlene otežava pokrivanje i izvještavanje sa cijele teritorije BiH - stoji u saopćenju.

Upozorava se i da je, uz blokadu institucija BiH, nakon 76 godina postojanja, ugroženo dalje postojanje BHRT-a. Također, naglašavaju i da je dovedeno u pitanje učešće BiH u Eurosongu.

- Osiguranje stabilnog finansiranja javnih usluga jedan je od 14 ključnih prioriteta koje je postavila Evropska komisija, a koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kako bi napredovala na putu evropskih integracija.


Pozivamo institucije da pronađu održiv način finansiranja

BHRT posljednjih godina djeluje u teškim okolnostima i pritiscima i stoga pozivamo Vladu Bosne i Hercegovine da pronađe sredstva kako bi osigurala pravilno, sigurno i nezavisno funkcioniranje i finansiranje i BHRT-a.

Zatvaranje emitera zbog nemogućnosti pronalaženja održivog finansiranja nije i neće biti opcija.

Pozivamo institucije BiH da pronađu održiv način finansiranja BHRT-a u budućnosti i osiguraju odgovarajuće radno okruženje za svoje zaposlenike - stoji u saopćenju koje su potpisali: Irena Joveva, Ramona Strugariu, David Casa, Lucia Duriš Nicholsonova, Romeo Franz, Klemen Grošelj, Thijs Reuten, Thomas Waitz, Dietmar Koster i Tineke Strik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.