MOSTAR

Alena Huseinbegović nova rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić"

Od 2015. do ove godine obnašala je funkciju v.d. dekanese, zatim i dekanese Pravnog fakulteta Univerziteta

Alena Huseinbegović nova rektorica. Fena

A. Č. / Fena

31.3.2022

Funkciju rektorice Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru (UNMO) preuzela je redovna profesorica Pravnog fakulteta Alena Huseinbegović, a izabrana je na sjednici Senata UNMO-a održanoj 29. marta.

Alena Huseinbegović rođena je 1973. godine u Mostaru, gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje. Na Pravnom fakultetu UNMO diplomirala je 1998. godine, a 1999. godine izabrana je za asistenticu na predmetima Gospodarsko pravo i Građansko procesno pravo, priopćeno je s Univerziteta "Džemal Bijedić".

Magistrirala je 2007. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu te je iste godine birana u zvanje više asistentice na Pravnom fakultetu UNMO. Tu je 2010. godine stekla znanstveni stupanj doktora pravnih znanosti uspješno obranivši doktorsku disertaciju pod nazivom "Načela civilnog izvršnog postupka".

Sljedeće godine izabrana je u zvanje docenta na predmetima Građansko parnično procesno pravo i Građansko izvanparnično i izvršno pravo. U zvanje izvanredne profesorice izabrana je 2016. godine, a u zvanje redovne profesorice na naučno područje "društvene znanosti", polje "pravo", grana "građansko pravo i građansko procesno pravo" izabrana je 2022. godine.

Od 2008. do 2010. godine obnašala je funkciju v.d. zamjenice dekana Pravnog fakulteta, a od 2015. do ove godine obnašala je funkciju v.d. dekanese, zatim i dekanese Pravnog fakulteta Univerziteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.