ŠEF KLUBA SDA

Mahir Dević: Zastupnici trojke nisu došli na sjednicu, a Konaković upire prstom u SDA

Pozivamo ih i da raspravljamo o temama koje spominju o rekonstrukciji tramvajske pruge, kašnjenju u realizaciji iste

Dević: Potpišite Kolektivne ugovore i imat ćete podršku. Avaz

Piše: A. Kukić

31.3.2022

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo je prekinuta jer nije bilo većina ni da se usvoji dnevni red. Još u sali je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde optužio zastupnike SDA, te, kako je kazaoa, njihove satelite, DF, SBiH i BOSS za neusvajanje današnjeg dnevnog reda, zanemarujući činjenicu da čak 5 zastupnika iz vladajuće trojke nije došlo na sjednicu. 

Podsjetimo, na sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo, iz vladajuće trojke nisu došli Nejra Dizdarević (Naša stranka), Jasna Duraković (SDP), Vedran Jakupović (NiP) i Arijana Memić (NiP). Vildana Bešlija (Naša straka) kada se prvi put glasalo za dnevni red nije bila prisutna, a onda je stigla na pojedinačno izjašnjavanje. 

Mahir Dević, šef Kluba SDA, kazao je za portal "Avaza" da krivce, prvenstveno Konaković, "treba tražiti negdje drugo a ne samo u opoziciji" odnosno da ne upire prstom u SDA zbog problema u koaliciji.

Četiri godine gledamo poniženje zdravstvenih radnika u KS, koji su se borili u koroni, pomagali građanima KS, koji nisu imali podršku trojke za potpisivanje Kolektivnih ugovora, a sad se Konaković sjetio istih i vodi brigu o zdravstvenim radnicima. 

Od 2017. godine nije potpisan Kolektivni ugovor, šaljemo im poruku potpišite Kolektivne ugovore i imat ćete podršku Kluba SDA. Istina je da mi nikad nismo pozvani od strane poštenih, hrabrih, snažnih i odvažnih da razgovaramo o dnevnom redu, nikada naše inicijative nisu od strane navedenih, kao ni skoro niti jedan amandman niti bilo koji zaključak ili prijedlog na bilo koji zakon koji je predložio Klub SDA - rekao je Dević.



Kršenje zakona

Pozivao je predsjedavajućeg Skupštine KS da se počne ponašati u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu Skupštine KS.

- A ne da očekujemo već osmu ili devetu presudu Ustavnog suda da rade neustavno i kršeći zakone, procedure i Ustav i Poslovnik o radu Skupštine KS. Pozivamo ih i da raspravljamo o temama koje spominju, o položaju zdravstvenih radnika, o rekonstrukciji tramvajske pruge, kašnjenju u realizaciji iste, o nabavci trolejbusa koji ne mogu da se okreću na raskrsnica, o raspravi podršci Vladi KS, da nam kažu ko čini njihovu većinu, za koju su cijenu kupili pojedine zastupnike i koje su im javne resurse dali - navodi Dević.



Zapošljavanje podobnih

Također je pozvao na razgovor o informaciji o zapošljavanju političkih podobnih, a ne sposobnih koji su, kako je kazao, lažirali dokumentaciju i koji su imenovani na pozicije direktora kantonalnih javnih preduzeća. 

- Tako da je svaka debata na ovu temu dobro došla sa zastupnicima iz pozicije koji se predstavljaju hrabrim, poštenim, snažnim i odvažnim - zaključio je Dević u razgovoru za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.