SAOPĆENJE

BHRT: Deblokada računa predstavlja vrhunski prioritet

Iz BHRT-a tvrde da "Upravni odbor rezolutno podržava opravdane zahtjeve radnika BHRT-a i Sindikata BHRT-a prema nadležnim organima da se agonija naše kuće što prije okonča"

BHRT. AGENCIJE

S. S.

1.4.2022

Upravni odbor BHRT –a koji se zbog dramatične finansijske situacije izazvane blokadom računa koja traje od 7. marta ove godine nalazi u stalnom zasjedanju, obratio se pismom uposlenicima Radiotelevizije Bosne i Hercegovine koji su egistencijalno ugroženi i predstavljaju najveće žrtve novostvorene situacije, stoji u saopćenju BHRT-a.

Uprkos blokadi računa koja onemogućava finansiranje redovnih aktivnosti, zahvaljujući naporima i požrtvovanju svih uposlenika BHRT-a, nije došlo do zastoja prozvodnje televizijskog i radijskog programa.

Uposlenici su najveće žrtve

- Zaposlenici BHRT-a, ne svojom krivicom, postali su najveće su žrtve novonastale situacije u kojoj, ne samo da nisu primili zarađene plaće, već su izloženi i pritiscima od strane banaka zbog zastoja u otplati kredita. Članovi Upravnog odbora su duboko svjesni u kojoj je mjeri ugrožena egzistencija svih zaposlenih i njihovih porodica - kažu iz BHRT-a.

Iz BHRT-a tvrde da "Upravni odbor rezolutno podržava opravdane zahtjeve radnika BHRT-a i Sindikata BHRT-a prema nadležnim organima da se agonija naše kuće što prije okonča."

- Upravni odbor redovno prati aktivnosti i podržava napore menadžemneta kako bi se što prije dogovorio izlaz iz ove dramatične situacije. U tom smislu deblokada računa predstavlja vrhunski prioritet. Nakon Rezolucije Federalnog Parlamenta o deblokadi računa i instrukcije Federalnog ministarstva finansija prema Poreskoj upravi, ulijeva se realni optimizam da će se ova agonija što prije završiti, a uposleinici dobiti svoje zarađene plaće i naknade - navodi se u saopćenju BHRT.

Model trajnog finansiranja

Rekli su da vjeruju u povoljan ishod, a da će Upravni odbor tražiti model trajnog finansiranja BHRT-a i da se u tom smislu vode intenzivni razgovora sa domaćim i međunarodnim faktorima.

- Još jednom ponavljamo, Upravni odbor stoji uz sve zaposlenike BHRT-a kojima je ugrožena egizistencija i podržava zahtjeve radnika koji su izneseni na protestu koji je organizirao Sindikat BHRT-a - zaključili su iz BHRT-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.