SAVJET NUTRICIONISTICE

Maja Jonjić - Trifković: Za sehur birajte omlet sa špinatom i posnim sirom

Nakon iftara bilo bi idealno prošetati za dodatno ubrzanje probave

Za iftar su idealne čorbe s nemasnim komadima mesa. Ilustracija

Z. K.

3.4.2022

Maja Jonjić - Trifković, nutricionistica Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) savjetuje šta jesti za sehur, a šta za iftar. Preporuke za sehur su poprilično slične preporukama za uobičajeni doručak, koji treba biti glavni izvor energije za ostatak dana.


Kombinirati namirnice bogate proteinima

- Za sehur treba kombinirati namirnice bogate proteinima (meso, riba, jaja, mlijeko, sir, jogurt, mahunarke, zatim sjemenke i orašasti plodovi, koji su ujedno i izvori zdravih masnoća koje daju energiju i produžavaju osjećaj sitosti) s namirnicama bogatim složenim ugljikohidratima i vlaknima radi dužeg otpuštanja energije i osjećaja sitosti (integralne žitarice, proizvodi od integralnog brašna i povrće) - ističe Jonjić - Trifković.

Nutricionistica je dala tri prijedloga "idealnog obroka" za sehur. Prvi je omlet sa špinatom i posnim sirom, domaći integralni hljeb sa sjemenkama uz salatu od paradajza, krastavaca i mladog luka u pavlaci.


Maja Jonjić - Trifković, nutricionistica INZ. Agencije

Drugi podrazumijeva zobene pahuljice s mljevenim lanom i chia sjemenkama sa bananom, dvije hurme, jogurtom, orašastim voćem, te kakaom ili cimetom po želji, dok je treći salata od tunjevine ili piletine uz kuhano jaje, kuhani grah ili leću, neslani sir, te kombinaciju svježeg povrća i maslinovo ulje po želji.

- Za sehur posebnu pažnju obratiti na dovoljnu hidraciju, popijte dovoljne količine vode ili čaja kako post ne biste započeli dehidrirani i umorni. Izbjegavajte konzumaciju kafe za sehur, budući da je ona diuretik, tj. potiče izlučivanje vode iz tijela pa može dovesti do dehidracije. Kafa, uz obaveznu čašu vode, preporučuje se tek u vrijeme iftara – kazala je Jonjić - Trifković.

Najvažnije od svega je ne pretrpati se naglo velikim količinama hrane u jednom obroku. Zbog dugog perioda posta, probavni sistem se poprilično uspavao, pa je jako važno pokrenuti ga na pravilan način.

- Najbolje je započeti iftar s jednom hurmom ili laganom voćnom salatom za nadoknadu šećera i energije uz čašu vode ili limunade za rehidraciju organizma. Svom probavnom sistemu treba dati bar pola sata da se lagano pokrene i da apsorbira nutrijente iz unesenog voća, nakon čega slijedi glavno jelo - kaže Jonjić - Trifković.


Domaća supa

Za glavno jelo preporučuje se najprije domaća supa uz dodatak raznog povrća za dodatnu nadoknadu vode i elektrolita, a nakon toga obrok nek se sastoji od nemasnog mesa i raznog sezonskog povrća kao prilog. Dodatni izvor ugljikohidrata nek bude malo riže ili krompira. Osim toga, za iftar su idealne čorbe s nemasnim komadima mesa u kombinaciji s mahunarkama i raznim povrćem uz šnitu domaćeg kruha od integralnog brašna.

Nakon iftara bilo bi idealno prošetati za dodatno ubrzanje probave, a ako se zaželite deserta, nek to bude kombinacija suhog ili svježeg voća, kompot po želji, bez dodanog šećera ili neka zdravija varijanta kolača.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.