MEĐUNARODNI SUD

Bramerc u posjeti BiH: Sa tužiocima razgovara o procesuiranju ratnih zločina u BiH

On će također iskoristiti priliku da se sretne s predstavnicima međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH

Serž Bramerc. N1

H. J. I.

5.4.2022

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam), Serž Bramerc (Serge Brammertz) boravi u posjeti Bosni i Hercegovini of 4. do 8. aprila 2022.

Tužilac Bramerc je danas bio u Sarajevu, gdje je zajedno sa predsjednikom Mehanizma, sucem Carmelom Agiusom, dao uvodne riječi na konferenciji organizovanoj povodom obilježavanja 30. godišnjice početka opsade Sarajeva, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

U okviru priprema za redovni šestomjesečni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, čije se podnošenje očekuje u maju 2022., tužilac Bramerc će se ove sedmice sastati s Milankom Kajganićem, vršiocem dužnosti Glavnog tužioca Tužilaštva BiH i Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH. On će također iskoristiti priliku da se sretne s predstavnicima međunarodne zajednice i diplomatskog kora u BiH, uključujući ambasadora misije OSCE-a u BiH Katlin Kavalek (Kathleen Kavalec), visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), kao i šefa delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johana Satlera (Johanna Sattlera).


Tužilac Bramerc će potom posjetiti Banja Luku i sastati se s Mahmutom Švrakom, glavnim tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske, i Brankom Mitrovićem, tužiocem Republičkog tužilaštva Republike Srpske.

Na tim sastancima razgovarat će se između ostalog o procesuiranju ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saradnji s tužilaštvom Mehanizma i podršci koja se od tužilaštva Mehanizma može dobiti, te o regionalnoj sudskoj saradnji u predmetima ratnih zločina.

Tužilac Bramerc će 7. aprila 2022. na Univerzitetu u Sarajevu održati predavanje pod nazivom "Uloga, značaj i rezultati MKSJ-a i MRMKS-a u postizanju pravde". Tužilac Bramerc se jučer u Srebrenici sastao s tamošnjim predstavnicima udruženja žrtava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.