"AVAZ" NA LICU MJESTA

Brojne delegacije položile cvijeće na spomen-parku "Vraca"

Na ovaj datum 1945. Sarajevo je oslobođeno od fašizma, a 1992. počela je opsada Sarajeva koja je trajala više od 1.400 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji

Piše: S. Spahić

6.4.2022

Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
+7

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Na ovaj datum 1945. Sarajevo je oslobođeno od fašizma, a 1992. počela je opsada Sarajeva koja je trajala više od 1.400 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji.

Nakon Vječne vatre, brojne delegacije su položile cvijeće na šehidskom mezarju "Kovači" i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku i kod spomen-biste Valteru Periću.

 Nakon toga, delegacije su se zaputile do spomen-parka "Vraca" gdje su položile cvijeće. 

Budući da su Vraca, postala sinonim otpora i borbe građana protiv fašizma, na ovom mjestu izgrađen je i otvoren 25. novembra 1981. godine spomen-park, a tvrđavi je data muzejska namjena. 

Premijer KS Edin Forto, poručio je da današnji dan nas podsjeća da fašizam ne spava.

- Jer ovo što danas živimo, od našim devedesetim, a i vidimo širom Evrope ako se mi opustimo, zlo neće stajati, zbog toga mir se ne gradi samo, već se i štiti - rekao je premijer KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.