OPĆA BOLNICA

Prim. dr. Željko Ler: Moramo se boriti za svaki fening dok se drugima dijeli šakom i kapom

Prema odluci Vlade KS trebali smo osigurati 103 mjesta za covid pacijente, ipak bilo ih je 240 smješteno, rekla Marina Juroš-Zovko

Sa današnje pres konferencije. A. Kukić

Piše: A. K.

7.4.2022

U Sarajevu je danas održana sjednica Senata - akademskog savjetodavnog tijela Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš" na kojoj je podnesen izvještaj o radu Bolnice za prošlu godinu kao i planovi za naredni period.

Senat je akademsko savjetodavno tijelo Opće bolnice formirano na inicijativu direktora Ismeta Gavrankapetanovića i ima 47 članova. 

Pomoćnica direktora za medicinske poslove Marina Juroš-Zovko podnijela je izvještaj o radu

- Realizacija zdravstvenog programa bila je uvjetovana pandemijom koronavirusa. Prema odluci Vlade KS trebali smo osigurati 103 mjesta za covid pacijente, ipak bilo ih je 240 smješteno. Prilagođavali smo bolničke kapacitete. Porodicama pacijentima uvijek je bio na raspolaganju telefonski broj, putem kojeg smo davali informacije o pacijentu. 


Promjena Statuta

Ostvareno je puno pregleda, a prednjači urgentni centar gdje je urađeno preko 32.000 pregleda. Otvorili smo i postcovid ambulantu. Zabilježeno je i više poroda. U pogledu edukacije, u protekloj godini održano je 80 internih edukacija koje su organizirali ljekari naše bolnice. 24. juna održan je prvi Međunarodni simpozij u našoj organizaciji. Provedeno je pet kliničkih studija, a dvije se nastavljaju u ovoj godini - rekla je Juroš-Zovko.

Plan za ovu i narednu godinu ostaje načelo da bolnica mora ostati otvorena za građane 24 sata sedam dana u sedmici.

- Promjenom Statuta u narednom periodu omogućit ćemo da postanemo Univerzitetska bolnica. U toku je i uvođenje novih zdravstvenih tehnologija, a obavljena je edukacija timova. Radi se na razradi metoda za prijavu korupcije u bolnici - dodala je.


"Čiji smo"

Prim. dr. Željko Ler postavio je pitanje "Čiji smo".

- Po svemu sudeći ničiji. Zaživjela je ideja da se ova bolnica formira u kantonalnu, čije bi finansiranje bilo stabilno, a ne kao u ovom trenutku da se moramo boriti za svaki fening, da nam se ne dodjeljuju sredstva koja se drugima dijele šakom i kapom.

Kad je Skupština u pitanju ta priča je još uvijek živa (da se pretvori u kantonalni bolnicu). Obavio sam i razgovore sa ministrom, koji je rekao da ova bolnica ispunjava uvjete da postane kantonalna bolnica - rekao je doktor Ler.

Dodaje da je progovoreno u jednom trenutku da je u periodu pandemije bilo traženja sredstava koja nisu planirana. 

- Ko je u periodu pandemije takva sredstva mogao planirati? Nadamo se da će ministar za vrijeme svog mandata doći do cilja koji nam je zajednički. Predlažem da Senat uputi dopis prema Skupštini i Vladi KS čiji će osnovni cilj biti zahtjev da se dovrši ono sto je započeto 2020. godine - rekao je doktor Ler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.