NOVALIĆ OBIŠAO RADOVE

Ubrzati radove i smanjiti kašnjenja na izgradnji dionice Tarčin – Ivan

Kako su saopćili iz JP Autoceste FBiH, razgovaralo se o statusu i neophodnim koracima za dodatno intenziviranje radova na navedenoj dionici kako bi se ubrzalo evidentno kašnjenje

Sa današnje posjete: U toku završni radovi. Fena

A. Č. / Fena

8.4.2022

Na gradilištu u Tarčinu, na inicijativu rukovodstva JP Autoceste FBiH, održan je sastanak direktora sa suradnicima iz JP Autoceste FBiH, predstavnika izvođača radova, firme Euro-Asfalt, podizvođača i nadzora Institut IGH, d.d., IRD Enigineering S.r.l, a prisutan je bio i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Kako su priopćili iz JP Autoceste FBiH, razgovaralo se o statusu i neophodnim koracima za dodatno intenziviranje radova na navedenoj dionici kako bi se ubrzalo evidentno kašnjenje i ispoštovao rok za završetak radova.

- Nalazimo se u završnoj fazi radova koji zahtijevaju maksimalan angažman svih sudionika, kako nas iz Autoceste tako i izvođača radova, svih podizvođača i dobavljača materijala. Naš zahtjev kao investitora jeste da se zacrtani rokovi moraju ispoštovati uz napomenu da se sva opravdana produženja moraju detaljno obrazložiti i dokumentirati, te da se sav posao treba uradi kvalitetno poštujući propisane zahtjeve za kvalitetu izvedenih radova - naglasio je direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder.

Podrška razvojnim projektima

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je kako na stabilizaciju stanja u oblasti građevinarstva značajnije mogu utjecati samo povećan opseg gradnje i pokretanje velikih infrastrukturnih projekata u BiH kakvi su izgradnja autocesta i brzih cesta.

Pritom je naveo kako Vlada Federacije BiH snažno i odlučno podržava razvojne projekte i novi menedžment Autocesta.

- Imamo razumijevanje za trenutnu situaciju, tu smo da zajedno pronađemo najoptimalniji način kako bismo ublažili posljedice povećanja cijena te pozitivno završili započeti projekat - istaknuo je premijer.

Dužina dionice iznosi 6,9 kilometara

- Iako je prema ugovoru rok za završetak radova kraj svibnja 2022. godine, do toga evidentno neće doći zbog određenih kašnjenja, koja su djelomično izazvana problemima u vezi koronavirusa, djelomično manjkom resursa na tržištu i lančanim poskupljenjem građevinskog materijala i usluga, pa se okončanje radova planira za polovinu kolovoza 2022. godine - rekao je Jasmin Bučo, jedan od direktora BH kompanije Euro-Asfalt.

Nakon održanog sastanka, upriličen je i obilazak gradilišta.

Ukupna dužina dionice Tarčin – Ivan iznosi 6,9 km, a vrijednost investicije je 250.731.165 milijuna KM bez PDV-a. Na ovu dionicu se privremeno gradi spojna cesta a koja će osigurati komunikaciju između magistralne ceste M17 za pravac prema Konjicu i autoceste A1 Sarajevo – Mostar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.