ROKOVI TEKU

CIK uputio novi zahtjev za finansiranje izbora, obavještena i međunarodna zajednica

Mi smo kompletirali taj zahtjev i uputili ga na odlučivanje Vijeću ministara i očekujemo da što prije bude stavljen na dnevni red, ističe Bakalar

Opći izbori u BiH trebali bi se održati u oktobru. Arhiv

A. K.

9.4.2022

Kao izgovor za pokušaj opstruiranja održavanja ovogodišnjih općih izbora moglo bi poslužiti neusvajanje budžeta na državnom nivou za 2022. godinu, zbog čega se institucije nalaze na privremenom finansiranju.

Centralna izborna komisija jučer je uputila prijedlog odluke o finansiranju izbora iz sredstava akumuliranog viška od prethodnih godina. Sa prijedlogom odluke iz CIK-a su dostavili još niz drugih propratnih akata Vijeću ministara, ali i  predstavnicima OSCE-a, OHR-a i delegaciji EU u BiH.

- Sve ovo do sad su bili zahtjevi upućeni prema Ministarstvu finansija i trezora a bili su vezani za privremeno finansiranje koje je vezano za poračun iz 2020. godine gdje smo imali uvrštena sredstva za izbore - izjavio je Željko Bakalar, član CIK-a.


Priložena mišljenja

Ovim zahtjevom se zapravo na drugi način dolazi do iznosa sredstava potrebnih za organizaciju i provedbu izbora, a prije usvajanje budžeta za 2022. godinu, s obzirom na to da rokovi teku.

- Ovaj zahtjev upućen jučer uvjetovan je prethodnim mišljenjem koji smo dobili od Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva finansija i trezora, doduše mišljenje Ureda za zakonodavstvo je pozitivno a mišljenje Ministra finansija i trezora je negativno - kazao je Balakar.

Poslovnik Vijeća ministara predviđa da se uz prijedlog odluka prilažu mišljenja Ureda za zakonodavstvo i ministarstva finansija koja nužno ne moraju biti pozitivna.


Niz propratnih akata

- Mi smo kompletirali taj zahtjev i uputili ga na odlučivanje Vijeću ministara i očekujemo da što prije bude stavljen na dnevni red - ističe Balakar.

Zbog obavljanja radnji koje su uvjetovane dodatnim finansiranjem koje se predviđa za organizaciju izbora CIKU-u su već sada potrebna ova sredstva.

- U svakoj izbornoj godini mi ta sredstva imamo obezbjeđena, međutim posljednja dva izborna ciklusa taj dio se problematizira iz nekih razloga i mi faktički koliko jučer smo trebali imati na raspolaganju ta sredstva. Kada će to biti na dnevnom redu Vijeća ministara i da li će, to zaista ne znam - kazao je Balakar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.