MINISTAR ODBRANE BIH

Podžić otvorio radni sastanak s NATO-ovim timom za gradnju integriteta

Ministar Podžić je u svom obraćanju istaknuo da su MO i OS BiH zajedno s partnerima uspješno, bez i jednog incidenta, uklonili više od 25 hiljada tona streljiva viška te da je iz tog razloga ponosan

E. Ć.

12.4.2022

Sa današnjeg sastanka. Ministarstvo odbrane BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podić otvorio je danas radni sastanak Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH s NATO-ovim timom za gradnju integriteta, koji radi na izradi NATO-ovog priručnika o dobrim praksama u vođenju životnog ciklusa lakog naoružanja i streljiva.

U radu skupa sudjelovali su i zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Gojko Knežević i Ivica Jerkić, zapovjednik EUFOR-a u BiH general-major Anton Veseli (Wessely), zapovjednica NATO Štaba Sarajevo brigadni general Pamela Mekgaha (McGah), vođa NATO tima za gradnju integriteta Nadja Milanova te generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, kao glavni domaćin sastanka. Među sudionicima skupa bili su i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Podžić je u svom obraćanju istaknuo da su MO i OS BiH zajedno s partnerima uspješno, bez i jednog incidenta, uklonili više od 25 hiljada tona streljiva viška te da je iz tog razloga ponosan što je, temeljem toga uspjeha, NATO za sve svoje članice odlučio izraditi priručnik koji podrazumijeva prezentiranje dobrih praksi MO i OS BiH u gradnji institucijskih sposobnosti za upravljanje, odgovornost i spriječavanje korupcije pri vođenju životnog ciklusa malokalibarskog i lakog naoružanja i streljiva.

- Naša iskustva u prevenciji i borbi protiv bilo kojeg oblika nepravilnosti pa tako i u ovoj vrlo osjetljivoj oblasti će predstavnicima NATO tima sigurno pomoći u izradi analize rizika i osjetljivosti na rizik kroz upravljanje cijelim životnim ciklusom malog i lakog naoružanja i streljiva, kako bi se u svim zemljama budućim korisnicima ovog programa razvile odgovarajuće politike kojima se osigurava jačanje integriteta u odbrambenom sektoru - rekao je ministar Podžić.

- Ponosni smo, ali to nam predstavlja i dodatnu obavezu, jer prvi dio projekta podrazumjeva upravo izradu analize rizika i njegovog ublažavanja na temelju mjera, iskustva i stručnosti BiH u izgradnji integriteta u upravljanju životnim ciklusom oružja i streljiva. Nakon toga, ova analiza poslužit će kao osnova za razvijanje djelotvornog i praktičnog priručnika - zaključio je ministar Podžić.

U nastavku svoje posjete, NATO tim za gradnju integriteta u narednim će danima obići i neka od skladišta naoružanja i streljiva OS BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.