LJUBITELJI PRIRODE

Osnovano Planinarsko-ekološko društvo "Sušica": Želimo promovirati ljepote oko Srebrenice

Realizacija plana rada počela je početkom proljeća uređenjem izletišta Bojna, Starog grada Klotjevac i platoa na Kvarcu, a u planu su i akcije pošumljavanja, kaže Lalović

Članovi novoformiranog planinarskog društva. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

14.4.2022

Grupa ljubitelja prirode i očuvanja okoliša iz Srebrenice osnovala je Planinarsko-ekološko društvo (PED) „Sušica“ te je nakon registracije postalo član Saveza planinara Republike Srpske. Društvo je dobilo naziv po planini Sušica, koju krase prirodne ljepote, a prije rata bilo je čuveno lovište, bogato medvjedima, divokozama, srndaćima i drugom visokom i niskom divljači.


Ekološka svijest

Željko Lalović, predsjednik PED „Sušica“, za „Dnevni avaz“ naveo je da je cilj osnivanja ovog društva promocija srebreničkih prirodnih ljepota i podizanje ekološke svijesti kod građana, ali i zdravog načina života.

- Tek osnovano društvo broji 20 članova, ali se broj stalno povećava - kazao nam je Lalović.

Dodao je da su urađeni program aktivnosti i godišnji budžet, kako bi uspješno realizirali svoje planove. Realizacija plana rada, kako je istakao, počela je početkom proljeća uređenjem izletišta Bojna, Starog grada Klotjevac i platoa na Kvarcu, a u planu su i akcije pošumljavanja.



Izvršeno mapiranje staza. Avaz

Dva člana ovog društva završila su kompletnu obuku za mapiranje planinarskih staza, čime je taj posao obavljen bez ičije stručne pomoći. Time je većina srebreničkih planina označena stazama za planinarenje i šetnju. Osim toga, članovi PED-a već su učestvovali na nekoliko planinarskih pohoda u okruženju i uspostavili saradnju s društvima iz susjednih općina.


Lijepa priča

Lalović je istakao da je ostvarena i saradnja s Nacionalnim parkom (NP) „Drina“ u Srebrenici i drugim institucijama i organizacijama koje se bave zaštitom prirodne sredine.

Pozvao je sve ljubitelje prirode da im se pridruže i budu dio jedne zdrave i lijepe priče iz Srebrenice. Lalović je naglasio da će većina aktivnosti ovog udruženja biti realizirana s NP „Drina“, a cilj im je imati što veći broj mladih članova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.