UPUTILI PISMO

Institut za istraživanje genocida Kanada zatražio od Gutereša i Trudoa suspenziju Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH

Kontinuitet ruskog nasrtaja na instituciju Visokog predstavnika za BiH, pa samim tim i na državu BiH mora biti zaustavljen

Gutreš i Trudou. AGENCIJE

A. O.

14.4.2022

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je zatražio od Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša (Guterresa) i Premijera Kanade Džastina Trudou (Justina Trudeau) da predlože suspenziju Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH.

- Imajući u vidu da je Rusija isključena iz Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava i sloboda u Ukrajin, IGK je u posebnom pismu zatražio od Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša i Premijera Kanade Truda da predlože suspenziju Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH - kazali su. 



Ubijanje djece, silovanje žena

Država koja vrši bezstidnu agresiju na drugu državu, Ukrajinu, država koja ubija djecu, siluje žene i sramno ruši civilne objekte, država kojoj se sudi na Međunarodnom sudu pravde, država koja prijeti drugim državama, a posebno BiH, koja je tragično iskusila agresiju i genocid, ne može biti od koristi za implementaciju mira u BiH.

Kontinuirana ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata u uslovima ruske agresije na Ukrajinu, kontinuirano negiranje genocida i ratnih zločina počinjenih u BiH je izuzetno opasno sa mogućim strašnim posljedicama ne samo za BiH, već i za čitav svijet.


Bonska ovlaštenja

Imajući to u vidu IGK je zatražio suspendovanje Rusije iz Vijeća za implementaciju mira u BiH. Kontinuitet ruskog nasrtaja na instituciju Visokog predstavnika za BiH, pa samim tim i na državu BiH mora biti zaustavljen.

Istovremeno IGK je pozvao sve članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da se javno oglase i bezrezervno podrže dugo očekivanu i dugo traženu odluku Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christiana Schmidta) koji je upotrebom bonskih ovlaštenja suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti entiteta RS, koji je bio direktan napad na ustavni poredak i poredak vladavine prava. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira mora mnogo više uraditi da se konačno delegitimiraju političke snage u i van BIH koje je konstantno negiraju kako državu BiH, tako i presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, poručili su oni. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.