DOBRE VIJESTI

Gorivo jeftinije do 30 feninga

Federalno ministarstvo trgovine u posljednjih sedam dana zaprimilo 652 obavijesti o promjeni cijena

Pozitivno iznenađenje. Arhiv

Piše: A. Kukić

15.4.2022

U moru lančanih poskupljenja građane su, makar trenutno, obradovale nove cijene goriva koje na nekim pumpama padaju i za 0,30 KM.Podneseni zahtjevi

Iz Federalnog ministarstva trgovine za „Avaz“ je jučer potvrđeno da je u proteklih sedam dana stiglo na stotine zahtjeva za smanjenje cijena goriva.

- Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u posljednjih sedam dana, Ministarstvo je zaprimilo 652 obavijesti o promjeni cijena i marži i one se odnose na smanjenje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM po litru do 0,30 KM po litru - kazali su nam iz Federalnog ministarstva trgovine.

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada FBiH je donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, koja se primjenjuje od 3. aprila.

- Privrednim društvima koja obavljaju trgovinu naveliko određena je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo naftnim derivatima maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata - navode iz Ministarstva.


Iz dana u dan

Iz Udruženja naftaša FBiH ipak smatraju da se trend pojeftinjenja neće nastaviti te da se radi o pojedinačnim prodajama preostalih zaliha kod određenih pumpi.

Neozbiljno je, navode, govoriti o pojeftinjenju dok se cijene na berzi povećavaju te se mijenjaju iz dana u dan.

Jučerašnje cijene

Cijene goriva u FBiH jučer su se kretale u sljedećem rasponu:

Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 - BMB 95 od 2,46 do 3,11 KM po litru.

DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) od 2,86 do 3,36 KM po litru.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.