TRAGEDIJA

Prije 110 godina: Četiri Bosanca stradala na "Titanicu"

Povodom njihove tragedije podignuto je spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi

Titanic potonuo u noći sa 14. na 15. april. Avaz

N. Ć.

15.4.2022

U noći sa 14. na 15. april, prije 110 godina u sred Atlanskog okeana potonuo je jedan od najvećih brodova "Titanic".

Mnogo ljudi je izgubilo živote, a stradala su i četiri Bosanca iz Bosanske Krupe – Ejdo Rekić (37), Husein Sivić (40), Ćerim Balkić (26) i Redžo Delalić (25).

Povodom toga, u njihovom rodnom gradu 2017. godine podignuto je spomen-obilježje, ozvaničen je početak gradnje spomen-muzeja, a podsjetilo se na jednu od najvećih pomorskih nesreća.

Četvorica Krupljana ukrcala su se na Titanic u srijedu, 10. aprila 1912. godine. Kartu za treću klasu su kupili u Švicarskoj i platili je oko 1.200 današnjih švicarskih franaka.


Arhivska građa

Nijaz Tatarević, praunuk Ejde Rekića već godinama istražuje i prikuplja arhivsku građu o potonuću Titanica.

- "Ranije nismo znali da su poginuli na Titanicu, već samo da su najvjerovatnije stradali na nekom brodu, tek kasnije, odnosno prije osam godina, utvrdili smo da se njihova imena nalaze među poginulim na Titanicu.”

Tatarević kaže da su iz BiH Arhiva dobili podatke koji potvrđuju sve navedeno.

- "Iz Arhiva BiH dobili smo podatke koji to potvrđuju. Dobili smo i knjigu Stotinu godina Bošnjaka u Americi, u kojoj je jedan dio upravo posvećen potonuću ovog Broda."

Prema prikupljenim podacima Ejdo Rekić je prvi put bio u Americi 1906. godine, gdje je radio u rudniku.

- "Nakon šest godina provedenih u Americi, moj pradjed Ejdo se vratio u Bosansku Krupu, kako bi obišao obitelj, kazao je Nijaz Tatarević, i po povratku poveo je sa sobom trojicu prijatelja, Sivića, Balkića i Delalića. Međutim, nisu stigli do Amerike – nalaze se na spisku 1.514 onih čiji je život završio u tri stotine metara dugom Titaniku, čija olupina leži na morskom dnu u vodenom ambisu dubokom 3.784 metra."

Vijest čuvana u tajnosti

Ploča u čast stradalih Bosanaca. Arhiv

Arhiv je tajno čuvao podatke o smrti ove četvorice Krupljana, a Tatarević ističe da imaju veliku podršku od strane Američkog instituta. 

- "Godinama kasnije porodica je primala penziju iz Amerike. Vijest o smrti ove četvorice Krupljana bila je tajna, a saznanje o okolnostima tragedije trajalo je gotovo stoljeće. Stoga smo ostvarili kontakt i sa Arhivom u Beču, kako bi dobili kopije dokumenata. Također, iz Agencije u Švicarskoj trebali bi dobiti kopije karata za putovanje. Osigurali smo uslove za gradnju i otvaranje malog spomen-muzeja za Krupljane sa Titanika, a veliku podršku nam pruža i pružiće Američki Institut."


Tatarević kaže da su iz BiH Arhiva dobili podatke koji potvrđuju sve navedeno.

- Iz Arhiva BiH dobili smo podatke koji to potvrđuju. Dobili smo i knjigu Stotinu godina Bošnjaka u Americi, u kojoj je jedan dio upravo posvećen potonuću ovog Broda.

Prema prikupljenim podacima Ejdo Rekić je prvi put bio u Americi 1906. godine, gdje je radio u rudniku.

- Nakon šest godina provedenih u Americi, moj pradjed Ejdo se vratio u Bosansku Krupu, kako bi obišao obitelj, kazao je Nijaz Tatarević, i po povratku poveo je sa sobom trojicu prijatelja, Sivića, Balkića i Delalića. Međutim, nisu stigli do Amerike – nalaze se na spisku 1.514 onih čiji je život završio u tri stotine metara dugom Titaniku, čija olupina leži na morskom dnu u vodenom ambisu dubokom 3.784 metra."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.