NAKON TRI GODINE

Veliki petak obilježen ispred ispred crkve Notr Dam

Predsjednik Emanuel Makron obećao je da će crkva biti otvorena za vjernike do 2024. godine

Sa današnjeg događaja. AFP

A. O.

15.4.2022

Stotine katoličkih vjernika okupilo se danas na molitvi i pjevanju pjesmi ispred katedrale Notr Dam povodom Velikog petka, tačno tri godine nakon što je krov uništen u velikom požaru.

Notr Dam je zatvoren radi restauracije poslije požara iz 2019. godine, koji je progutao krov i izazvao urušavanje metalnog šiljka.


Na sredini rijeke

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas ispred ovog zdanja na sredini rijeke Sene da bi saslušali propovijed u sjenci krana i skela koji su postavljeni oko zdanja iz 12. vijeka.

- Vjerujemo da si Ti sa nama, uz nas, da nam vratiš mir u srcu oluje - rekao je rektor katedrale Patrik Šove na trgu ispred katedrale.

Šove je vodio službu zajedno sa nadbiskupom Žoržom Pontijeom, koji privremeno vodi parisku nadbiskupiju poslije ostavke Mišela Opetija.


Crkva će biti otvorena

Predsjednik Emanuel Makron obećao je da će crkva biti otvorena za vjernike do 2024. godine, kada će Pariz biti domaćin Olimpijskih igara.

Makron će tokom dana napraviti pauzu u predizbornoj kampanji i obići Notr Dam, ispred kojeg će na katolički Uskrs biti održana još jedna služba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.