BROJNE NEPOZNANICE

Godina od smrti Želimira Altarca Čička, supruga Edina Gugać čeka odgovore s KCUS-a: Pisala sam i generalnoj direktorici

Otpusno pismo sam dobila, ali je bilo puno grešaka i nepravilnosti, kazala je ona

Edina Gugać. A. OVČINA

Piše: A. Ovčina

19.4.2022

Prošla je godina od kada su održani veliki protesti u Sarajevu povodom nezadovoljstva građana zbog nedostatka vakcina.

Edina Gugać, supruga Želimira Altarca Čička, koji je preminuo nekoliko dana prije protesta, govorila je za portal "Avaza" te istakla da je dobila otpusno pismo sa Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS), koje je obilovalo greškama i nepravilnostima. 

Njen suprug je preminuo na KCUS-u od posljedica zaraze koronavirusom.

Puno nepravilnosti

- Otpusno pismo sam dobila, ali je bilo puno grešaka i puno nepravilnosti. Nikada nisam dobila medicinsku dokumentaciju, niti njegov telefon sa kojeg su obavljali pozive gore na KCUS-u. Iako sam zvanično poslala dopis da mi se vrati telefon, to nikada nije urađeno – kazala je Gugać.

Dodala je da je pismo poslala generalnoj direktorici pravnim putem. Istakla je da je iz Tužilaštva KS nisu pozvali.

- Moj suprug je govorio da su dvije najvažnije stvari u životu kultura i zdravlje. Nažalost, stradao je u takvim okolnostima gdje smo mislili da je najsigurniji, na KCUS-u. Zaraza je nastupila na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, gdje je bio smješten - kazala je Gugać na protestima.

- Nikada nisam dobila temperaturne liste, niti bilo šta vezano za mog supruga. Nikada nisam dobila ni informaciju da li je njemu na pravi način induciran lijek "Tocilizumab", jer je u otpusnom pisalo da mu je induciran samo dio lijeka. Ja nemam pojma šta se desilo sa ostatkom lijeka i kod koga je taj lijek završio – kazala je ona.

Naglasila je da kako je saznala, ostatak lijeka su trebali da vrate ili da kažu gdje je utrošen. 

Objava Edine Gugać. Screenshot

Čeka refundaciju

- Refundaciju još uvijek čekam. Znate i sami da su zadnje dvije kantonalne sjednice oborene od strane zastupnika SDA i DF na kojima se između ostalog, trebalo utvrditi rebalansom budžeta i odobre dodatna sredstva za ZZO KS. Jedna od tih stavki je trebala biti refundacija, jer ja kada sam predala papire za refundaciju, meni je rečeno da će to biti za dva mjeseca. Prošla je godina – rekla je Gugać.

Gugać se i preksinoć oglasila na Facebooku gdje je napisala da i dalje čeka refundaciju. 

Podsjećamo, prošle dvije sjednice su prekinute iz razloga, jer materijal nije dostavljen u printanom formatu. Na sjednici bi se trebala razmatrati i refundacija novca koji su građani trošili na lijekove tokom koronavirusa. 




Nije bio pozitivan

Kazala je kako se nada da zastupnici iz SDA i DF-a neće tražiti još nosače printera koje su tražili da im se dostavi.

- Moj suprug je zaražen na KCUS-u. On nije otišao Covid pozitivan, već negativan. Kada je moj suprugu trebao lijek, mene niko nije pitao da li ja imam 2.000 KM, čak su mi rekli otiđite u Lukavicu i kupite lijek - rekla je ona.

 Dodala je da je istraga još uvijek u toku. 

- Možemo uraditi da se nikada nikome nešto ne desi, kao nešto ovako što se desilo. Kao i slučajevi Memić i Dragičević, oni također traže pravdu - rekla je Edina Gugać za portal "Avaza". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.