REAGIRANJE

Žarko Papić: Dodik se grčevito pokušava održati na političkoj sceni, mora se zaustaviti po svaku cijenu

Odlaganjem prijenosa nadležnosti na entitet on očekuje neku novu situaciju u Ukrajini, kaže Papić

Žarko Papić: Argumentima se mora dokazati da je BiH vitalni nacionalni interes i srpskog naroda. Avaz

Piše: A. Bajramović

20.4.2022

Skup u Banjoj Luci posljednji je Dodikov korak u radikalizaciji situacije u BiH, upozorava profesor Žarko Papić. 

Dodaje da se Dodik grčevito pokušava održati na političkoj sceni, novim odlaganjem prenosa nadležnosti države na entitet, ali i radikalizacijom situacije, te da je počeo direktno da napada i Aleksandra Vučića, kličući Rusiji uoči proruskih demonstracija u Beogradu. 

Naš sagovornik se plaši daljnje radikalizacije i naglašava značaj očuvanja stabilnosti u BiH i Dodikovog poraza na izborima.


- Odlaganjem prijenosa nadležnosti na entitet on očekuje neku novu situaciju u Ukrajini. Rusi će u moru krvi ostvariti neke ciljeve na istoku, ali rat će se nastaviti. Tražit će se neka vrsta diplomatskog rješenja. Moguće je da tada rizik po BiH ponovo postane veliki, kao što je bio prvih pet dana. Slava Ukrajini što je izdržala, jer bi tad BiH bila direktno ugrožena, a instrument bi bili RS i Dodik. Dakle, moguće je da odlaže sve ne bi li ostao na vlasti, ali i dočekao tu drugu priliku – pojašnjava Papić.


Ističe da se Dodik mora zaustaviti po svaku cijenu, ali ne sankcijama koje će homogenizirati građane, jer Milošević je imao godinama, a Putin ima i veću podršku nakon uvođenja sankcija. Papić dodaje da se argumentima mora dokazati da je BiH vitalni nacionalni interes i srpskog naroda i da je onaj ko ga ugrožava upravo Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.