AVAZOVA ANKETA

Građani Sarajeva o oslobađajućoj presudi Vikiću: Pravda je pobijedila, on je heroj koji se borio za državu

On je branio grad po svim postulatima, kovencijama međunarodnim pravima i nije činio nikakve zločine

Građani Sarajeva pozdravili odluku Suda. Avaz

Piše: N. Ć.

21.4.2022

Draganu Vikiću, nekadašnjem zapovjedniku Specijalne jedinice MUP-a i heroju odbrane BiH, u Sudu BiH danas je izrečena oslobađajuća presuda.  

Oslobađajuće presude dobili su i Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić koji se imenuju nekadašnjim Vikićevim pomoćnicima. 

Građani Sarajeva oduševljeni su zbog ovakve odluke Suda BiH.

Vahid Hurem smatra da se Vikić pošteno i herojski borio za državu.

- Ispravnaje presuda, tako je i trebalo biti jer nije ni trebao ići na suđenje. Vikić je heroj, uvijek je bio „pravilan“ čovjek koji se borio za državu pošteno. Presudu komentiram na pozitivan način, i svaka čast što se sve dobro završilo, jer moralo je tako biti, drugačije ne može – kazao je Hurem.




Hurem: Komandant se borio pošteno za svoju državu. N. Ćorović

Da se presuda komandantu Vikiću i drugima odužila, komentira Enis Travljanin, ali, kako dodaje, pravde je pobijedila.

- Drago mi je što je gospodin Vikić oslobođen, ali teško je što se to toliko odužilo i za njega i ostale. Teret je tolike godine ići na sud, oslobođen je i drago mi je. Ono što je bitno jeste da se mora znati ko je počinio zločine, krivci se moraju pronaći. To je velika zamjerka ovom društvu toliko godina nakon rata, treba se znati od koga je naredba došla i ko su zapravo ubice – kazao je Travljanin.

Travljanin: Pravda zadovoljena. N. Ćorović

Nedžad Bećirović rekao je da je Vikić radio na tome da "dobijemo državu" i da živimo kao ljudi.

- Vikićevi napori za državu su bili herojski oslobađajuću presuda je jedino ispravno. Nismo dobili sve što smo trebali dobiti tada, ali Vikić je radio na tome, da dobijemo državu i da živimo ko ljudi. Šta je tu je, ostalo što se između dešavalo je druga priča – rekao je Bećirović.

Bećirović: Vikić je radio na tome da dobijemo dobru državu. N. Ćorović

Komandant Vikić je heroj našeg grada, kazao nam je ovom prilikom Besalet Ljuca.

- Dragan Vikić je branio grad po svim postulatima, kovencijama međunarodnim pravima i nije činio nikakve zločine. On je bio komandant specijalne policije koja je prva krenula u odbranu, i time je dao veliki doprinos što je velika stvar. Presuda je pravedna, čovjek je heroj našeg grada - rekao je Ljuca.

Ljuca: Vikić je heroj našeg grada. N. Ćorović

Rusmir Nezirović je dodao da je u to vrijeme Vikić vodio svoje ljude na pravi put.


Nezirović: Vikić je vodio svoje ljude na pravi put. N. Ćorović

- Vikić je kao prvi ratni komandant specijalne policije poveo svoje ljude na pravi put bilo da su policajci ili obični ljudi. Treba znati da naši ljudi nisu bili takvi da prave te zločine kao što su radili drugi, prema mom ličnom mišljenju. Ovo je sasvim fer i korektna presuda bez obzira na svu historiju - dodao je Rusmir Nezirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.