SUD BIH

Šta je sudija Zoran Božić naveo u obrazloženju presude Vikiću i ostalima i ko je priznao ubistva vojnika u Velikom parku

Isključiva nadležnost je bila državne bezbjednosti, a nikako Dragana Vikića

Vikića dočekali saborci. E. Trako

Piše: B. C.

21.4.2022

Vijeće Suda BiH u sastavu predsjedavajući vijeća Sudija Zoran Božić, te sutkinje Mediha Pašić i Mira Smajlović danas je izreklo prvostepenu nepravomoćnu presudu kojom su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ubistvo osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

U obrazloženju presude sudija Zoran Božić je ukazao da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su Dragan Vikić u svojstvu komandanta Odreda milicije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine i Jusuf Pušina u svojstvu pomoćnika ministra za uniformisanu policiju znali ili mogli znati za ubistva i da su propustili da kazne počinioce.


Pogrešno korišteni nazivi

Sudija Božić je istakao da se je u optužnici pogrešno korišteno da je Vikić bio komandant specijalne jedinice, a trebalo je je navesti Odreda milicije MUP-a RBiH. Također je pogrešno korišten naziv Vojske Republike Srpske koja je formirana tek 12. maja 1992. godine, a o čemu je Tužilaštvo moralo voditi računa.

Također nije dokazano da su Uzunović i Čovčić kao izvršioci učestvovali u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu gdje su zapaljena.

Uzunovića je jedino teretio zaštićeni vsjedok koji je dao pet izjava u kojima je bilo niz nelogičnosti. Taj svjedok je rekao da ne ostaje kod ranijih izjava te je naveo da ga je strani tužilac u periodu 2005. i 2006. godine prinudio da potpiše izjave.

Sudija Božić je također istakao da su svjedoci izjavili da su vojnike u Velikom parku ubili Nedžad Herenda i Dragan Matić. Također je kazao da je svjedok Zoran Čegar pominjao plavi kombi i muškarca u plavom koji je utovarao tijela u Velikom parku, dok je zaštićeni svjedok govorio o žutom kombiju. Niko od svjedoka, nije doveo Mladena Čovčića zvanog Rogatica u vezu s ovim događajem.

Vijeće je prihvatilo prigovor autentičnosti Vikićeve odbrane. Na spisku rezervnog sastava milicije nije navedeno niko od optuženih. Utvrđeno je da Dragan Vikić nije bio nadređeni jedinici Juke Prazine, te da ni akreditacije ovih jedinica nisu bile ni izgledom iste.


Herenda ispitivan u Nizozemskoj

Sudija Božić je naveo da je u Služba državne bezbjednosti bila nadležna za jedinicu„Ševe“. Pripadnik „Ševa“ Nedžad Herenda je u Nizozemskoj saslušavan 2015. godine i tada je tužiocu Olegu Čavki priznao da je involviran u događaj u Velikom parku. Tada se također saznalo da ga je ispitivao i strani tužilac koji je naredio da se Herenda ne smije izručiti BiH.

Jasno je utvrđeno da Nedžad Herenda i Edvin Jusić nisu bili pripadnici Odreda milicije Dragana Vikića kao i da nisu identificirani drugi počinioci. Svi svjedoci su potvrdili da je ovoj dvojici nadređeni bio Asim Dautbašić pripadnik Službe državne bezbjednosti RBiH. Naveden je svjedok Muhsin Džaferović koji je izjavio da je cijeli događaj bio u domenu Asima Dautbašića. Isključiva nadležnost je bila državne bezbjednosti, a nikako Dragana Vikića.

Suđenje Draganu Vikiću i ostalima počelo je 21. marta 2017. godine.

Inače, tog 22 aprila 1992. godine na Dobrinji je pukla guma gusjenice na transporteru JNA. Zarobljena su Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.

Odvedeni su u Dom policije, a potom izvedeni u Veliki park gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja. Do danas su identificirana tijela samo Nedeljka Vujičića i Zorana Markovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.