PARLAMENT BIH

Denis Zvizdić razgovarao sa poslanikom iz Bundestaga Borisom Mijatovićem

Teme razgovora bile su evropske i NATO integracije Bosne i Hercegovine, predstojeći izbori, ekonomski razvoj, kao i moguće povećanje broja vojnika pri misiji EUFOR ALTEA u cilju očuvanja stabilnosti

Denis Zvizdić sa Borisem Mijatovićem. PRESS PARLAMENTA

S. S.

21.4.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa poslanikom u njemačkom Bundestagu Borisom Mijatovićem.

Teme razgovora bile su evropske i NATO integracije Bosne i Hercegovine, predstojeći izbori, ekonomski razvoj, kao i moguće povećanje broja vojnika pri misiji EUFOR ALTEA u cilju očuvanja stabilnosti.

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH

Zvizdić i Mijatović su se složili da je Bosna i Hercegovina strateški izuzetno važna zemlja za mir u regionu i da je Njemačka imala važnu ulogu u ekonomskom razvoju i evropskoj perspektivi BiH.

Poslanik Mijatović je rekao da Bosna i Hercegovina u Bundestagu ima iskrene prijatelje kojima je važno da se zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet BiH i da se očuva mir i stabilnost u BiH i regionu. Rekao je i da poslanici u Bundestagu razumiju izazove sa kojima se suočava BiH i da u narednom periodu reakcija svih koji se zalažu za mir u BiH treba da bude fokusirana na zaustavljanje odlaska mladih ljudi, na jačanje privrede, ekonomije, energetskog sektora, te kvalitetnog zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Sankcionisanje antiustavnih aktivnosti

Zvizdić i Mijatović su se složili da se predstojeći izbori trebaju održati i da je došlo vrijeme da se sankcioniraju i zaustave svi oni koji provode antiustavne aktivnosti, ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i one koji su evidentni učesnici u koruptivnim i kriminalnim aktivnostima.

Zvizdić se zahvalio poslaniku Mijatoviću na interesiranju za stanje u BiH i na zagovaranju evropske budućnosti BiH.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SR Njemačke u BiH Margret Ueber. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.