BERLIN

Zvizdić se sastao sa predsjednicom Bundestaga Barbel Bas

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i Evropskoj uniji

Sa današnjeg sastanka. Printscreen

H. J. I.

17.3.2023

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu s predsjednicom Bundestaga Barbel Bas. Razgovarali su o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i Evropskoj uniji.

Delegacija Bundestaga u julu stiže u BiH

Razgovarali su i o unapređenju parlamentarne saradnje i tom prilikom predsjedavajući Zvizdić je pozvao delegaciju Bundestaga, sa predsjednicom Bas na čelu, da posjeti Parlament BiH i načelno je dogovoreno da to bude 11. jula 2024. godine.

Predsjedavajuci Zvizdić je predložio da se, povodom godišnjice genocida u Srebrenici, početkom jula ove godine organizira debata u Bundestagu i još jednom skrene pažnja na genocid i zločine počinjene u Srebrenici i BiH, te da se pozove na čvrsto i trajno osiguranje mira u BiH i regionu.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednica Bas su tokom sastanka potvrdili zalaganje i BiH i Njemačke za mir, demokratiju, vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava i sloboda. Razgovarali su i o posljedicama agresije na Ukrajinu. Zvizdić je rekao da u BiH pažljivo pratimo razvoj situacije u Ukrajini i kao država podržavamo ukrajinski narod u odbrani od agresije, kao i njezin suverenitet i teritorijalni integritet.

Dodjela kandidatskog statusa BiH

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na diplomatskim naporima i podršci Savezne Republike Njemačke u vezi sa dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Izrazio je zadovoljstvo čianjenicom da Bundestag prepoznaje značaj Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i pruža punu podršku evropskom putu Bosne i Hercegovine. Rekao je da se nada da će i u narednom periodu BiH imati i političku i ekspertsku podršku SR Njemačke u procesu realizacije obaveza iz evropske agende BiH.

Sastanku predsjedavajućeg Zvizdića i predsjednice Bas prisustvovala je i ambasadorica BiH u SR Njemačkoj Jadranka Vinbov (Winbow).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.