MOSTAR

HRS okupio evropske desničare: Najavljuju krizu nakon izbora

Ladislav Iličić je naveo da Evropski parlament "smatra velikom opasnošću uticaj Rusije preko RS-a, ali i bošnjački unitarizam potpomognut finansijski iz islamskih zemalja"

Desničarski skup u Mostaru. N1

S. S. / N1

22.4.2022

U Mostaru danas borave brojni predstavnici Evropskog Parlamenta koje je u galeriji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača gostuju na panel diskusiji u organizaciji Hrvatske republikanske stranke na temu odnosa EU i BiH. Riječ o predstavnicima Evropskih konzervativaca i reformista, desničarske grupacije u Evropskom parlamentu.

Zastupnik Herman Tertš (Hermann Tertsch) obratio se javnosti, rekavši da njihovim prisustvom žele podržati jednu "od strana gubitnica 27 godina nakon Dejtona".

Opasan uticaj Rusije

- A to je hrvatska zajednica, no cijela ova država je na gubitku, ide ka propasti i mi to moramo zaustaviti - rekao je.

EU parlamentarac Ladislav Iličić je naveo da Evropski parlament "smatra velikom opasnošću uticaj Rusije preko RS-a, ali i bošnjački unitarizam potpomognut finansijski iz islamskih zemalja".

- Jedini put za BiH je EU, uz potpuno poštovanje konstitutivnosti - istaknuo je on.

Slaven Raguž, predsjednik HRS, nakon panel diskusije također se obratio javnosti, gdje je rekao da će BiH ući u jednu ogromnu postizbornu krizu.

Postizborna kriza

- Došlo se vrlo vjerovatno u situaciju da ćemo na izborima doživjeti ponovno gaženje naših ljudskih, političkih i građanskih prava kandidiranjem ponovno Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH i onda smo došli u situaciju da ponovno saniramo štetu. To je ono što sam ja govorio na našem internom brifingu, da će to BiH uvesti u jednu ogromnu postizbornu krizu. Mi ćemo doživjeti krizu, ne samo po pitanju gaženja ljudskih prava nego praktičnu krizu, jer neće se moći ponovo formirati Vlada Federacije BiH, Vlada HNK i imat ćemo situaciju da ćemo imati treći mandat istih ljudi koji već obnašaju drugi mandat u tehničkom mandatu - rekao je Raguž.

Podsjetio je da u 11. mjesecu EUFOR-u ističe mandat, te da "Rusija i Kina neće dopustiti produženje".

Izaslanstvo koje je posjetilo Mostar čine Ladislav Ilčić, zastupnik u EU Parlamentu (Hrvatska), Herman Tertš, zastupnik u EU Parlamentu (Španija), Rišard Čarnecki (Ryszard Czarnecki), zastupnik u EU Parlamentu (Poljska), Bogdan Rzonca, zastupnik u EU Parlamentu (Poljska), Carlo Fidanca (Fidanza), zastupnik u EU Parlamentu (Italija), David Nahajovski (Dawid Nahajowski), koordinator grupacije ECR-a (Poljska) i Martin Filipov, koordinator grupacije ECR-a (Bugarska).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.