PARLAMENT FBIH

Predstavnički dom zadužio Vladu FBiH da finansijski pomogne lokalne zajednice pogođene zemljotresima

Zemljotres je uzrokovao materijalnu štetu na starijim i ruševnim objektima u Stocu, Čapljini, Mostaru, Ljubinju, Berkovićima i Neumu, a 25. aprila u Stocu je proglašeno stanje prirodne nepogode

Sa današnje sjednice. Fena

H. J. I.

27.4.2022

Predstavnički dom Parlamenta FBiH zadužio Vladu FBiH da interventno finansijski pomogne lokalne zajednice pogođene nedavnim zemljotresima.

Također, primljena je k znanju Informacija o stanju na područjima koja su pogođena zemljotresima, mjerama i aktivnostima na sanaciji, te materijalnoj i finansijskoj pomoći Vlade FBiH.


Materijalna šteta

Prezentirajući informaciju, predstavnik Federalne uprave civilne zaštite podsjetio je da je 22. aprila 2022. u 23:07 sati zemljotres jačine 5,7 stepeni po Rihteru pogodio područje Hercegovine s epicentrom 19 km od Stoca, nakon čega je uslijedilo još zemljotresa u narednim danima.

Istaknuto je da je u prvom zemljotresu, koji je bio najjači zabilježen u BiH u posljednjih 50 godina, jedna osoba smrtno stradala a nekoliko ih je zadobilo lakše povrede.

Zemljotres je uzrokovao materijalnu štetu na starijim i ruševnim objektima u Stocu, Čapljini, Mostaru, Ljubinju, Berkovićima i Neumu, a 25. aprila u Stocu je proglašeno stanje prirodne nepogode.

Navedeno je da je Vlada FBiH zadužila FUCZ da permanentno prati i analizira stanje sa zemljotresima u FBiH a posebno na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, te da izvještava Vladu i po potrebi angažuju svoje specijalizirane jedinice radi provođenja mjera zaštite i spašavanja.


Komisije za procjenu štete

Osim toga, općinama i gradovima preporučeno je da formiraju veći broj komisija za procjenu štete radi utvrđivanja stanja u što kraćem roku.

Vlada je zadužila Federalni zavod za geologiju da hitno aktivira svoje stručne timove radi procjene trenutnog stanja i davanja prijedloga mjera za ublažavanje posljedica prirodne nesreće.

Predstavnički dom je primio k znanju i Informaciju o Srednjoročnoj strategiji razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH (2015.-2019. godina - produžena do kraja 2021. godine) i njenoj primjeni u 2022.

Poslanici su usvojili i Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u tekstu u kojem je usvojen u Domu naroda.

Sjednica je prekinuta prije izjašnjavanja o tački izbor i imenovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.