SARAJEVO

Usvojene izmjene Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom

Pomoćnica ministra zdravstva FBiH Marina Bera u obrazloženju izmjena navela je da je procijenjeno da će za realizaciju zakona biti potrebno 10 miliona KM na godišnjem nivou

Sa današnje sjednice. Fena

H. J. I.

27.4.2022

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je jednoglasno usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Izmjenama je predviđeno da pravo na liječenje biomedicinski potpomognutom oplodnjom na teret budžeta Federacije, u pravilu, ima žena do navršene 42. godine života, koja je u braku, odnosno vanbračnoj zajednici, i to: a) tri pokušaja intrauterine inseminacije, u skladu sa medicinskim indikacijama i smjernicama iz člana 23. stav (3) ovog zakona, i b) pet pokušaja izvantjelesne oplodnje.


Također, biomedicinski potpomognuta oplodnja finansira se iz sredstava budžeta

Federacije, a putem "Transfera Vlade Federacije BiH za finansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje" koja se doznačavaju Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, o čemu odluku donosi Vlada Federacije BiH za svaku fiskalnu godinu, a u skladu s propisima o budžetima u Federaciji i propisima o izvršavanju budžeta Federacije.


Obim prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju iz sredstava budžeta Federacije, način formiranja cijene pojedinačnih postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, kriteriji i načini ugovaranja, kao i druga pitanja od značaja za provodenje biomedicinski potpomognute oplodnje, na prijedlog Komisije i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, bliže se uređuju posebnim propisom koji donosi federalni ministar u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona.


Pomoćnica ministra zdravstva FBiH Marina Bera u obrazloženju izmjena navela je da je procijenjeno da će za realizaciju zakona biti potrebno 10 miliona KM na godišnjem nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.