SARAJEVO

Potpisani kolektivni ugovori sa zdravstvenim radnicima u KS

Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 K

Potpisivanje ugovora. Facebook

N. Ć.

28.4.2022

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS, prim. dr. Izet Hočko, Elvedin Vatreš i prim dr. Edo Selimić, potpisali su danas kolektivne ugovore, koje je prethodno parafirao ministar zdravstva prof.dr. Haris Vranić.

Ovim kolektivnim ugovorima određuju se prava i obaveze iz rada i po osnovu rada radnika uposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, čiji je osnivač Kanton, jedan ili više kantona i Federacija Bosne i Hercegovine ili se finansiraju potpuno ili djelimično iz sredstava nadležnih organa KS.

Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje KS, kao i svih koeficijenata. Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se isti primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora.


Postignut dogovor

Nakon potpisivanja ugovora premijer Forto kazao je da su naporima ministra Vranića napokon usaglašeni tekstovi kolektivnih ugovora.

- Znamo da je, posebno Sindikat radnika u zdravstvu KS odbijao kolektivni ugovor i da je to trajalo već 3,5 godine, ali je ministar napokon iskoordinirao dogovor. Pored toga, zadovoljni s ovih pregovora otišli su i predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Sretan sam da možemo ući u novu eru, u kojoj je potpuno stabiliziran zdravstveni sistem - naveo je premijer Forto.

Podrška VKS

Ministar Vranić izrazio je zadovoljstvo da se napokon sa sindikatima došlo do zajedničkog teksta kolektivnog ugovora te koeficijenata i povećane satnice na dobrobit svih zdravstvenih radnika.

- Nesebičnu pomoć u tom procesu pružali su premijer Forto i kompletna Vlada KS. Želim istaći i kooperativnost svih sindikata, pa i ovoga koji najduže štrajka, već 3,5 godine. Međutim, pokazali smo da smo jedina od zadnje tri vlade koji su se s njima uspjeli dogovoriti, na obostrano zadovoljstvo - naveo je ministar Vranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.