UPUĆEN APEL VOZAČIMA

Kamere MUP-a KS za tri mjeseca "ulovile" 27.022 nepropisna parkiranja

Policijski službenici će poduzimati pojačane mjere i radnje na kontroli i sankcionisanju prekršaja

Policija izdala prekršajne naloge. ILUSTRACIJA

A. O.

30.4.2022

Javnosti je poznata činjenica vezana za problematiku saobraćaja u mirovanju na području Kantona Sarajevo, posebno u gradskom području općina Stari grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi grad, ali i Ilidža.

Kako navode iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, policijski službenici KS svakodnevno poduzimaju preventivne, ali i represivne mjere prema vozačima, odnosno, vlasnicima vozila koji nepropisno parkiraju svoja vozila.

Tako su u periodu januar-mart 2022. godine, pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uručili 27.022 prekršajna naloga.


Planske mjere i radnje

Za vozače koji nisu poštivali saobraćajne propise prilikom parkiranja izdato je 7.528 više naloga, upozorili su 685 vozača (45 više), a specijalnim vozilom „pauk“ premješteno je 407 nepropisno parkiranih vozila (185 više).

Poduzimajući Ukoliko se ovaj projekat pokaže uspješnim i svrsishodnim, u planu je proširenje istog, na način da na više stajališta na pomenutoj relaciji, a koja su u proteklom periodu, definisana kao stajališta gdje je ta problematika najviše izražena, budu instalirani uređaji koji će bilježiti vozila, odnosno, vozače u činjenju prekršaja kojim ometaju normalno odvijanje saobraćaja vozila javnog gradskog prevoza, ali i drugih učesnika u saobraćaju, obzirom da su vozači autobusa primorani iste zaustaviti u saobraćajnoj traci radi ulaska i izlaska putnika, dok stajalište bude zauzeto nepropisno zaustavljenim ili parkiranim vozilima.


Ovom prilikom apelujemo na sve vozače da se suzdrže od zaustavljanja ili parkiranja vozila na autobuskim stajalištima, uz napomenu da će policijski službenici poduzimati pojačane mjere i radnje na kontroli i sankcionisanju opisanih prekršaja, uključujući i sankcionisanje za prekršaje zabilježene putem postavljene nadzorne kamere.


Uprava policije


MUP Kantona Sarajevo na unapređenju ovog segmenta sigurnosti saobraćaja, koji se posebno odnosi na prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na autobuskim stajalištima uz glavnu gradsku saobraćajnicu na relaciji Baščaršija-Ilidža i obratno, Uprava policije je instalirala jednu kameru u blizini autobuskog stajališta "Socijalno", koja bilježi vozila zaustavljena ili parkirana na istom, te će se na takav način preventivno, ali i represivno djelovati na vozače koji čine navedenu vrstu prekršaja.


Apel na vozače

Ukoliko se ovaj projekat pokaže uspješnim i svrsishodnim, u planu je proširenje istog, na način da na više stajališta na pomenutoj relaciji, a koja su u proteklom periodu, definisana kao stajališta gdje je ta problematika najviše izražena, budu instalirani uređaji koji će bilježiti vozila, odnosno, vozače u činjenju prekršaja kojim ometaju normalno odvijanje saobraćaja vozila javnog gradskog prevoza, ali i drugih učesnika u saobraćaju, obzirom da su vozači autobusa primorani iste zaustaviti u saobraćajnoj traci radi ulaska i izlaska putnika, dok stajalište bude zauzeto nepropisno zaustavljenim ili parkiranim vozilima.

Ovom prilikom apelujemo na sve vozače da se suzdrže od zaustavljanja ili parkiranja vozila na autobuskim stajalištima, uz napomenu da će policijski službenici poduzimati pojačane mjere i radnje na kontroli i sankcionisanju opisanih prekršaja, uključujući i sankcionisanje za prekršaje zabilježene putem postavljene nadzorne kamere, navodi se u saopćenju 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.