PORUKE

Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj: Nadam se da ćemo biti bolji ljudi

Koga je Allah obradovao oprostom, on počinje opraštati drugome

Ef. Čeliković: U Kur'an treba zaviriti i pronaći rješenje. Avaz

Piše: N. Ajnadžić

30.4.2022

Ramazan je mjesec i odgojne škole, kada se dobri ljudi, Allahovi robovi, susreću sa samim sobom, sa svojim dobrim, ali, bogami, i lošim djelima. Mislim da smo imali priliku da preispitamo svoju poziciju u odnosu na svog Gospodara. Svakako da je tu temeljni ibadet post, a to je ustvari sustezanje od jela i pića, ali isto tako da na neki način uspostavimo kontrolu nad svojim strastima, da oči ne gledaju ono što ne valja, da uši ne slušaju ono čime Allah nije zadovoljan i da noge ne nose tamo gdje Allah nije zadovoljan.


Halaliti mu

Ovo je u razgovoru za „Avaz“ rekao mr. Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, na kraju svetog mjeseca, pred dolazak jednog od najsretnijih muslimanskih blagdana - Bajrama.

Efendija Čeliković naglasio je da, osim svoje siluete, trebamo vidjeti i komšiju, finog, zabrinutog oca, sina...

- Da osjetimo potrebu da vidimo i probleme drugih, da čujemo ne samo glas već i tuge i radosti jedni drugih. Sve je to ramazan i on je kao takav, nadam se, ako Bog da, ispunio svoju misiju. Svakako, Bajram je tu, radujemo mu se i veselimo. I to je nagrada kojom Allah, dž. š., nagrađuje one koji su se trudili tokom ramazana. Svakako da tu radost doživljavamo pojedinačno, zajednički, porodično...

To su plodovi ramazana, oni koje je Allah milošću obasjao, on počinje da bude milostiv prema drugom, koga je Allah obradovao oprostom, on počinje opraštati drugome, izvinjavati se, halaliti mu. Lakše sve bude. Prema kome je Allah bio darežljiv, i on počne biti darežljiv prema drugome - rekao je ef. Čeliković.

Šta je lijek

Dodao je da se nada da ćemo svi biti bolji ljudi, porodice i, naposljetku, bolje društvo.

- Čestitam svima Bajram i želim da otvorimo svoja srca, svoja vrata našoj rodbini, prijateljima i da, ako Bog da, svi u sreći i miru živimo. Mi, vjernici, imamo knjigu Kur'an koja je rješenje za svaku stvar, u nju treba zaviriti i naći rješenje. Mislim da je rješenje da svi u situaciji u kojoj se nalazimo, ja sam to i uz ramazan preporučivao, pronađemo svoje mjesto i ulogu.

Gradska džamija u Kaknju. Arhiv

A isto tako, u odnosu na ovu situaciju, određene terapije. Ove iz apoteke često kraće traju i slabije liječe. Allah, dž. š., rekao je da je u Kur'anu lijek za ono što je u vašim prsima. Zato smo učili uz ramazan da nas Allah, dž. š., uzme pod svoje okrilje i zaštitu, jer poteško je biti sam - istakao je ef. Čeliković.

Univerzalne vrijednosti

- Mi preporučujemo da se veže za univerzalne vrijednosti. Ja bih rekao, kao teolog, da je osnovno da se družiš s Kur'anom i svoje srce smiruješ njim, i s osobama koje zrače pozitivnim elementima i optimizmom. Pesimizam nikome ništa dobro nije donio. Bit će šta će biti. Stvari će se dešavati, na neke se ne može utjecati, za neke smo kolaterala svega što se dešava, ali ne smijemo pasti u depresiju. Treba raditi ono što najbolje znamo i umijemo, da jedni drugima budemo podrška, razgala... Mislim da imamo daleko više šanse i da je to najbolji put za izlaz iz cijele ove situacije u kojoj se nalazimo - poručio je ef. Čeliković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.