PRVI MAJ

Hiljade ljudi na prvomajskoj šetnji "Goražde za Ginex"

Današnja šetnja praktično je nastavak protesta koji su organizirani u petak ispred zgrade uprave Ginexa, kada je Nadzorni odbor kompanije, nakon što je Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost, najprije usvojio prijedlog o smjeni uprave

Piše: A. Bajramović

1.5.2022

Građani Goražda danas su organizirali prvomajsku protestnu šetnju "Goražde za Ginex", kojom nastavljaju pružati podršku upravi i uposlenicima kompanije sa više od 700 radnika. Šetnja je organizirana od mosta Trga branilaca Goražda do kapije Ginexa, a u njoj je učestvovalo više hiljada ljudi.

Jedinstvena poruka je da Goraždani neće dopustiti uništavanje uspješne kompanije bh namjenske industrije ili izmještanje dijelova njene proizvodnje i da očekuju nastavak njenog razvoja i širenja njene proizvodnje jer za detonatorskim kapislama koje proizvodi vlada veliko interesovanje na svjetskom tržištu. 

Protesti su i organizirani zbog odluke Vlade FBiH i njenog Nadzornog odbora da se smjeni aktuelno rukovodstvo firme, uprkos pozitivnim poslovnim rezultatima i dobiti koja je u prošloj godini iznosila oko 11 miliona maraka.


Građani Goražda danas su organizirali prvomajsku protestnu šetnju "Goražde za Ginex" - Avaz
Današnja šetnja praktično je nastavak protesta - Avaz
Šetnja je organizirana od mosta Trga branilaca Goražda do kapije Ginexa - Avaz
Iz Goražda su poručili da očekuju dolazak predstavnika Vlade FBiH - Avaz
Ginex ne smije postati sredstvo političkih manipulacija - Avaz

Današnja šetnja praktično je nastavak protesta koji su organizirani u petak ispred zgrade uprave Ginexa, kada je Nadzorni odbor kompanije, nakon što je Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost, najprije usvojio prijedlog o smjeni uprave a potom kasno navečer odgodio njegovu primjenu. Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva pozvali su predstavnike Sindikata Ginexa na sastanak koji se trebao održati danas u 17 sati, ali se oni ovom pozivu neće odazvati.

Iz Goražda su poručili da očekuju dolazak predstavnika Vlade FBiH u ovaj grad. Poziv premijeru Fadilu Novaliću i resornom ministru Nerminu Džindiću uputio je i gradonačelnik Ernest Imamović koji je naveo da Ginex ne smije postati sredstvo političkih manipulacija i prepucavanja i pozvao je na dijalog, umjesto pokušaja da se na zatvorenim sastancima "omekša" sindikalno rukovodstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.