EMOTIVAN GOVOR

Muhamed Švrakić na obilježavanju bitke u Dobrovoljačkoj: Branili smo gole živote, sada nas žele izjednačiti s agresorom

Imamo povike iz RS od Dodika da se ova istraga proširi i na 2. maj. To znači da žele da sude braniocima koji su branili gole živote, poručio je Švrakić

Piše: A. K. - A. O.

3.5.2022

Muhamed Švrakić, predsjednik Zelenih beretki Kantona Sarajevo, na današnjem okupljanju kazao je da i 30 godina poslije vide nepravdu koja se nameće bocima i braniteljima Sarajeva i BiH.

- Nepravda je ta što su naša tužilaštva zajedno s pritiskom tužilaštava iz Srbije pokrenuli postupak kažnjavanja navodnih zločina u ulici Doborvoljačka. Dobrovoljačka je bila legitimni vojni cilj. Danas u Tužilaštvu imamo izjave da predsjednik Alija Izetbegvoić nije bio zarobljenik. Imamo povike iz RS od Dodika da se ova istraga proširi i na 2. maj. To znači da žele da sude braniocima koji su branili gole živote. Ovo treba da se prekine - poručio je Švrakić.


Pozvao je političke snage da prekinu odnose sa Srbijom dok ne puste sve branioce iz BiH.

- Vidjeli smo kako su to mogle političke elite odraditi. Ako ste bili vojnik, nemate političku partiju iza sebe možete truhnuti u srbijanskom zatvoru. To političari trebaju promijeniti, da se prekine progon protiv branioca Sarajeva i BiH - rekao je Švrakić i dodaje:

- Dobro znamo ko je bio komadant JNA Milutin Kukanjac, znamo njegovu izjavu gdje je rekao da je napravio vojnu formaciju na čelu sa zmajenikom u formaciju koja je izašla iz kasarne. Bili su raspoređeni onako kako je JNA raspoređivala. Kukanjac je rekao da je ubijeno 5 visokopozicioniranih oficira i jedan vojnik. To je taj zvaničan broj.

Pozvao je tužilaštvo da počne raditi ono što rade pojedini novinari, da pronađu snajperistu kako radi kao konobar.

- Zar to nije posao Tužilaštva, a ne novinara. Ne trebamo više trpjeti ovakvu nepravdu. Ako nastavimo trpjeti izjednačit će agresora i žrtvu. Mi nismo išli na Pale da ubijamo, branili smo svoje. Prekinuti odnose sa Srbijom dok ne puste naše saborce - rekao je Švrakić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.