GODIŠNJICA

Nestala ploča s imenima stradalih u Dobrovoljačkoj

Minutom šutnje i učenjem Fatihe odata počast stradalima

Lj. Skokić / S. Mujić

3.5.2019

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je počast stradalim braniocima glavnog grada i Bosne i Hercegovine. Cvijeće je položeno samo ispod metalnog okvira, gdje inače stoji ploča s imenima stradalih.

Nakon što su se pripadnici "Zelenih beretki" okupili na mjestu stradanja, uočeno je da ploče nema. Bolje upućeni tvrde da je ploča, baš na godišnjicu obilježavanja, morala na čišćenje.

- Ploča je otišla na čišćenje, pocrnila je. Ne znam tačno, da budem iskren, ko radi to. Sa šehidskim porodicama je dogovoreno da se skinu sve ploče, da se sve uradi i očisti, pa će ponovo biti vraćene - kazao je predsjednik Udruženja "Zelene beretke" općine Stari Grad Vahid Alić.

Ekipa Avaz TV-a zabilježila je raspravu okupljenih saboraca i začuđivanje zašto su na 27. godišnjicu "nestala" imena stradalih u Dobrovoljačkoj, a osudili su i to što su delegacije Kantona Sarajevo te općina Stari Grad i Centar u različitim periodima obilježile ovaj značajan datum.

Alić je kazao i kako je 3. maj jedan od najvažnijih datuma u odbrani Sarajeva i BiH, jer je tada JNA pokazala svoje pravo lice i stala na stranu agresora.

- Emocije naviru, ali osjećaj je dobar. Dobar je iz tog razloga što nije uspio plan bivše JNA i srbo-četničkog agresora, koji je želio pokoriti ovu državu. Zarobiti i porobiti sve što se porobiti može. Sama činjenica da je u periodu od gotovo četiri godine ubijeno više od 11.000 Sarajlija i 1.600 djece izaziva tugu i bijes. JNA je zajedno s tzv. Niškim specijalcima izvršila organizirani napad 2. maja na ključne objekte u Sarajevu, poput Televizije Sarajevo, ''Pošte'', ''Elektroprivrede'' i Predsjedništva - prisjetio se Alić.

Jedan od organizatora otpora Dževad Topić Topa poručio je da branioci Sarajeva nikada neće odustati od borbe za dokazivanje istine. 

- Taj 2. i 3. maj, to je bio Dan D za Sarajevo, ali i za Bosnu i Hercegovinu, jer mi smo tada odbranili grad - rekao je Topić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.