BORBA SA POSKUPLJENJIMA

Udruženja potrošača iz FBiH i RS: Građani žive od danas do sutra

Bio je jedan period kada su se najavljivale nestašice i više se kupovalo, sada niko ne kupuje ništa u većem pakovanju

Kupuje se samo najneophodnije. Arhiv

Piše: A. Kukić

4.5.2022

Građani BiH svakodnevno su pred izazovom na čemu će da uštede koju marku, jer cijene iz dana u dan nekontrolisano rastu. Marin Bago predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Futura" Mostar smatra da reakcija građana na rast cijena nije adekvatna, te da se ne bune, već negoduju. 

- Najviše reakcija ima na društvenim mrežama, mi službeno ne vidimo da se građani bune, osim što negoduju. Jednostavno se odričemo brojnih stvari vezanih za kvalitetu življenja, možda je to zaista neka realnost, jer cijene rastu, ali se građani zapravo i ne bune - govori Bago za portal "Avaza".



Vodi u apatiju

Dodaje kako je evidentno da cijene nenormalno rastu, a građani taj skok šutke podnose.

To je dobar osnov za buduće radove i aktivnosti, jer govoriti da se građani bune vodi dalje u apatiju, jer bi ispalo evo, mi se bunimo, a ništa se ne dešava - mišljenja je Bago.



Marin Bago. Arhiv

Jovan Vasilić, predsjednik udruženja "Zvono" iz Bijeljine govori za portal "Avaza" da su komentari građana u vezi cijena negativni, te da su u strahu od novih poskupljenja.

- Jutros vidim da su nove cijene goriva, a kada je riječ o RS komentira se ukidanje akciza na gorivo, građani su neraspoloženi zbog ishoda, ali i akcije vezane za smanjenje PDV-a - govori Vasilić.


Veliko raslojavanje

Ovo udruženje iz Bijeljine, kako nam je kazao, već par godina govori da je potrebno uvesti diferenciranu stopu PDV-a za različite proizvode.

- Obrazloženja koja dobivamo od Vlade RS, Vlade FBiH ili na nivou BiH su nesuvisla. U okruženju imate diferencirane stope, ispade da smo mi na neki način najpametniji - naglašava.


Jovan Vasilić. Arhiv

Građani, navodi, kupuju ono što im je najneophodnije, žive od danas do sutra.

- Bio je jedan period kada su se najavljivale nestašice i više se kupovalo, sada niko ne kupuje ništa u većem pakovanju. Ne dešava se da recimo vidite da neko kupi pet kilograma šećera, kupuju samo ono što je potrebno, nema se ni puno novca. Mogu govoriti za Bijeljinu, automobili se voze, sve to ide, ali je vidno veliko raslojavanje i to je ono što je najtužnije u ovom trenutku - zaključuje Vasilić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.