AVAZ NA LICU MJESTA

Iz Udruženja generala BiH o Dobrovoljačkoj: Otkud novi dokazi nakon 30 godina

Zbog svega, u narednom periodu će napraviti analizu predmeta Tužilaštva i Suda BiH

Sa press konferencije. A. Kukić

Piše: A. Kukić

5.5.2022

Udruženje generala Bosne i Hercegovine i Udruženje veterana specijalne policije Lasta organizirali su pres konferenciju na temu "Ponovni pokušaj podizanja optužnice za događanja u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992." 

U uvodnom obraćanju podsjetili su da je Haško tužilaštvo 2003. godine, nakon uvida i analize svih dokaza, smatralo da ne postoji osnovana sumnja da su navedeni počinili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Također je 2012. godine Tužilaštvo BiH donijelo odluku da se obustavi istraga u predmetu "Dobrovoljačka ulica", zbog nedostatka dokaza protiv osumnjičenih, a sada se ponovo pokušava pritiscima na Sud BiH izdejstvovati sudski proces.

Dobrovoljačka ulica je od početka politički predmet iza kojeg stoji Srbija, rekla je Dženana Karup - Druško i dodala da se koristi da se dokaže da je u BiH bio građanski rat.

Zbog svega, u narednom periodu će napraviti analizu predmeta Tužilaštva i Suda BiH koje će uporediti sa presudama Haga. Da li je Tužilaštvo otvorilo istragu o agresiji, bit će jedna od tema analize.

Politički utjecaj

Penzionisani general Armije RBiH Nedžad Ajnadžić istakao je da sumnjaju da postoji politički utjecaj.

- Matrica na kojoj danas govorimo je da je nama patriotima BiH istina vrhovni prioritet i cilj jedan na listi vrijednosti. Naši stavovi se baziraju na zakonima i sugestijama pravnih eksperata, međunarodnom pravu i stavovima međunarodnih institucija. Želimo pozvati Sud BiH, VSTV, Ustavni sud ali i međunarodne organizacije da uvaže stavove Haškog tribunala o Dobrovoljačkoj.

Imamo razloga da sumnjamo da postoji politički utjecaj, da je Tužilaštvo BiH zloupotrijebilo odluku Ustavnog suda da se ponovo pokrene istraga o Dobrovoljačkoj. Pozivamo navedene institucije da prije izjašnjavanja Suda BiH o događajima u Dobrovoljačkoj istraže da li je došlo do propusta - rekao je Ajnadžić. 

Istakao je da se nakon podizanja optužnice postavlja pitanje na osnovu čega je pokrenuta istraga ponovo o Dobrovoljačkoj kada se 2012. postupak smatrao završenim, koji su se to dokazi pojavili nakon 30 godina.

- Inzistirat ćemo na zakonitosti i tražimo da se međunarodne institucije uključe u monitoring ovog slučaja. Tražit ćemo utvrđivanje veze između Suda koji nije nalazio novu istragu. Ganić je znao da Izetbegović pod navodnicima nije zarobljen, to je notorna laž. Ponudit ćemo svjedoke. Da li ovo dovodi u pitanje decenije rada Haškog tribunala? Da li je marginaliziran i izjednačen sa nulom?

Da li je sa ovom činjenicom Tužilastvo zloupotrijebilo odluku Ustavnog suda da pokrenu postupak, mi mislimo da da. Mahmuljinu dajemo podršku da nastavi pravnu borbu. Daju podršku 5 organizacija koje traže da Skupština KS da povuče dodjelu nagrade Nevenki Tromp. Svjesni smo da nosimo veliki rizik ovakvim javnim istupima. Ali ovo se nas tiče i naravno da ćemo javno istupati. Uvijek će biti neko ko je na strani istine - zaključio je Ajnadžić. 

Monitoring VSTV-a

Iz Udruženja veterana specijalne policije Lasta prisutnima se obratio Semir Islambašić.

- Ovo je tema bitna možda i za naš opstanak, ne želimo da nas svrstavaju među ratne zločince jer to nismo. Tražimo da se uspostavi monitoring od VSTV-a i međunarodnih organizacija, ukoliko se ne podigne optužnica do kraja godine za opsadu Sarajeva tražit ćemo krivičnu odgovornost. 

Pozdravljamo oslobođajuću presudu za Vikića i druge. Podržavamo ih i ubijeđeni smo da će dokazati nevinost. Ono što nije uspjelo u Londonu, Beču i Hagu sramota je da je uspjelo u Sarajevu - rekao je Islambašić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.