DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Marš “Besmrtnog puka” u Banjoj Luci: Došli i Noćni vukovi

Vidljivi su i transparenti na kojima piše “Protiv nacizma u Ukrajini i svijetu”, te ruska zastava uz poruku “Ne izdajemo stranu, sloboda je u pitanju”

A. O. / N1

9.5.2022

Dan pobjdede nad fašizmom u Banjoj Luci - Avaz
Došao i Kalabuhov - Avaz
Okupljanje u Banjoj Luci - Avaz
Sa skupa u Banjoj Luci - Avaz
Došli sa fotografijama stradalih - Avaz

U bh. entitetu RS dana je neradni dan povodom Dana pobjede nad fašizmom, dok su u više gradova i općina održane različite svečanosti.

U Banjoj Luci i ove godine Dan pobjede obilježava se maršom “Besmrtnog puka”, čiji učesnici nose fotografije svojih članova porodice koji su poginuli u borbi protiv fašizma.


Došli s transparentima

Vidljivi su i transparenti na kojima piše “Protiv nacizma u Ukrajini i svijetu”, te ruska zastava uz poruku “Ne izdajemo stranu, sloboda je u pitanju”.

“Besmrtni puk” će se kretati od Trga Krajine kretati ka Trgu palih boraca gdje će biti položeni vijenci na Spomenik žrtvama fašizma.

Dio puka uz građane, kako je najavljeno, biće i ruski ambasador, ali i nosioci vlasti u RS. Uz ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova, najavljeno je prisustvo predsjednice RS Željke Cvijanović, predsjednika Vlade Radovana Viškovića, ali i gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića. Prisutni su i Noćni vukovi.

Manifestacija “Besmrtni puk”, prvi put je održana u Rusiji 2014. godine, radi očuvanja ličnog sjećanja na stradale u Drugom svjetskom ratu, a održava se i u drugim zemljama, ne samo u Evropi. Ove godine američke i britanske vlasti zabranile su je na svojoj teritoriji.


Dobili pravo na mir

Prvi put “Besmrtni puk” u Banjoj Luci je marširao 2017. godine.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov, povodom Dana pobjede obratio se u programu Radio-televizije RS, nazivajući 9. maj zajedničkim pamćenjem i ponosom, ali i osvrćući se na rat u Ukrajini koji Moskva i dalje naziva “specijalnom vojnom operacijom”.

- Dobili smo sveto pravo na mir, slobodu i budućnost zahvaljujući njihovoj junačkoj hrabrosti, odanosti, ljubavi prema otadžbini i vjeri u pravdu. To su iste osobine, tipične za ruski narod, koje danas pokazuju naši vojnici u nepomirljivoj borbi protiv novog žarišta fašizma u Evropi, i to – u neposrednoj blizini naših granica - rekao je Kalabuhov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.