LINIJA OTPORA

Ostalo je još da Milanović odlikuje Karadžića

Podrška hrvatskog predsjednika trećem entitetu je još jedno guranje prsta u oko Bošnjacima i mahanje crvenom krpom pred očima Brisela i Vašingtona

Milanović: Omamljen ulogom navodnog spasitelja Hrvata u BiH. Agencije

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

9.5.2022

Neobuzdano, bezobzirno, opasno, prljavo, jadno… Sve su to riječi kojima se može opisati posljednji javni istup hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Puli. Ponavljao je stare proruske i antibriselske teze, opet prijetio vetom i bacao kletvu na one koji u Hrvatskom saboru budu glasali za prijem Finske i Švedske u NATO, vrijeđao premijera Plenkovića i vladajući HDZ, a vrhunac je doživio vrišteći nad “teškim položajem hrvatskog naroda u BiH”.


Prijatelji Srbi

Omamljen ulogom navodnog spasitelja ovdašnjih Hrvata od “zločestih” Bošnjaka, Milanović se uspio spustiti još dublje u pećinu vlastitih zabluda, izmišljenih strahova, ponovljenih laži i neizliječenih kompleksa.

- U ovoj situaciji Srbi su nam prijatelji - rekao je Milanović i dodao kako je to i Milorad Dodik.

Na komentar novinara da je Republika Srpska nastala na zločinima, Milanović je odbrusio:

- Helou, Amerika je nastala na zločinu, na genocidu. Francuska je nastala na zločinu...

Ludilo… Ako hrvatski predsjednik misli da će proglašavanjem jedne Amerike ili Francuske genocidnim tvorevinama pobrati simpatije i naići na otvorena vrata važnih državničkih adresa u Vašingtonu, Londonu, Parizu ili Berlinu, onda je u golemoj zabludi.


Treći entitet

Prije će biti da je ovakvim nebulozama zabio klasični politički autogol zvaničnoj hrvatskoj politici, i to pod prečku.

Dodatno podozrenje međunarodnih i domaćih aktera izaziva Milanovićeva otvorena podrška namjerama Dragana Čovića da krene putem formiranja trećeg, hrvatskog entiteta u BiH.

To je ne samo još jedno guranje prsta u oko Bošnjacima i mahanje crvenom krpom pred očima Brisela i Vašingtona nego i direktna podrška separatističkim planovima Milorada Dodika i RS.

Pet je mjeseci do izbora, a SDA i Bakir Izetbegović, kojeg i Milanović i Čović targetiraju kao političara koji je najodgovorniji za “majoriziranje” i svođenje Hrvata na “nacionalnu manjinu u BiH”, nakon ovakvog nabacivanja lopte ne moraju ni voditi predizbornu kampanju.

Također, pričom o trećem entitetu lopatom se trpaju sigurni glasovi za HDZ BiH, dok je Dodik zauzimanjem tvrdih proruskih i antizapadnih pozicija prije oktobarskih izbora na dobrom putu da produži svoju apsolutnu vlast u RS.

Doda li se svemu tome namjera Željka Komšića - za kojeg ugledni zagrebački profesor Žarko Puhovski kaže da je po razini besmislica koje govori ravan Milanoviću - da se kandidira za još četiri godine u fotelji hrvatskog člana Predsjedništva BiH, eto formule za produžetak postojeće političke i ekonomske agonije u BiH.


Kad je bal…

Još je samo ostalo da Milanović, nakon darežljivosti prema nekim “hercegbosanskim” generalima i javno iskazane naklonosti prema RS, odlikuje i njenog osnivača, presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

To bi svakako bilo u njegovom razuzdanom političkom stilu - kad je bal, nek’ i hala gori.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.