BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK

"Avazov" vremeplov: Ešdaun 2005. godine poručio da sve dok su Karadžić i Mladić na slobodi, nema ulaska BiH u EU i NATO

Naš sagovornik kazao je tada da je predstavnike NATO-a i EU informirao o toku reformi u BiH

Pedi Ešdaun. AP

H. J. I.

12.4.2023

Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), bio je britanski političar i vođa liberalnih demokrata od 1988. do 1999. godine. 

Postao je visoki predstavnik Međunarodne Zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine. Ovu funkciju je obavljao sve do 31. januara 2006. godine, a naslijedio ga je njemački političar Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling). 

Ešdaun je preminuo od posljedica raka prostate 22. decembra 2018. godine. Imao je 77. godina, te je iza sebe ostavio dvoje djece i suprugu, Džejn Kortni (Jane Courtenay).

Početkom aprila 2005. godine u intervjuu za "Dnevni avaz" Ešdaun je istakao da "sve dok su Karadžić i Mladić na slobodi, nema ulaska BiH u EU i NATO". 

U nastavku pročitajte šta je još Ešdaun tada poručio. 

Visoki predstavnik Pedi Ešdaun počeo je jučer seriju sastanaka u Briselu u kontekstu predstojećih odluka o pristupanju BiH Partnerstvu za mir i otpoč injanju pregovora s Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju.

- Dok se Karadžić i Mladić ne nađu u Hagu, BiH ne može očekivati zaključenje procesa pristupanja EU i programu NATO-a Partnerstvo za mir - poručio je Ešdaun u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Ključna prekretnica

On ističe da se BiH nalazi na ključnoj prekretnici. Proces saradnje Republike Srpske sa Hagom je počeo, konstatira, ali još nije završen.

- Čini se da je RS raskinula sa prokletstvom prošlosti i opstrukcija. Počeli su transferi optuženih za ratni zločin u Hag i to ovdje u Briselu pozdravljaju. No, jedinstven je stav da taj proces mora biti završen. Na 10. godišnjicu masakra u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Evropska komisija i NATO čvrsto će insistirati na tome da se svi optuženi moraju naći iza rešetaka Tribunala kaže Ešdaun.

Intervju sa Pedijem Ešdaunom objavljen 2005. godine u "Dnevnom avazu". Avaz

Visoki predstavnik ističe da je jučer u Briselu razgovarao sa zvaničnicima NATO-a i EU o reformi policije.

- Otkrivene su sistemske slabosti u sigurnosnim strukturama i Evropska komisija je nepokolebljiva da se ne može pregovarati o tri principa koje su postavili. Mogu se ulagati amandmani na zaključke Martensove komisije, ali temeljni principi su neupitni - kaže visoki predstavnik.

Ako dogovor o reformi policije ne bude postignut u skladu sa principima Brisela, to će biti neprelazna prepreka BiH na putu prema EU, upozorava Ešdaun.

Tok reformi

Naš sagovornik kaže da je predstavnike NATO-a i EU informirao o toku reformi u BiH.

- Jasno je da će pregovori o reformi policije biti jako teški, ali je svima jasno da šta god uradili u BiH, to mora biti u skladu s evropskim principima. Neki ljudi u RS nisu oduševljeni ovakvim stanjem, ali im je jasno da nepoštivanje evropskih principa znači uskraćivanje evropske buduć nosti za sve u BiH. Mislim da na 10. godišnjicu Srebrenice moramo insistirati na prebacivanju Karadžića i Mladića u Hag. Ništa manje od toga ne možemo prihvatiti - kazao je Ešdaun i poručio da posebno ljudima u RS mora biti jasno kako EU ili NATO neće biti zadovoljni ničim manjim od transfera Karadžića i Mladića.

Dvije važne teme

Očekujem da će Vijeće za provedbu mira istaći da se BiH nalazi na historijskoj prekretnici. Oni žele da BiH uspije na svom putu, a jedini način da se to desi jeste da se poštuju i provode standardi koji se postavljaju. PIC vjeruje da BiH može uspjeti u tome. Razgovarat će se o dvije ključne stvari: reformi policije i saradnji sa Tribunalom u Hagu. Pitanje reforme odbrane doći će kasnije - kaže Ešdaun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.