AVAZ NA LICU MJESTA

Stotine građana Sarajeva pružile podršku narodu u Ukrajini

Majke trebaju dići glas, jer vidimo da se ovo zlo ne zaustavlja i da se vrši genocid u toj državi, poručila je Munira Subašić

A. K.

9.5.2022

Sa današnje protestne šetnje - Avaz
Sa današnje protestne šetnje - Avaz
Dnevni avaz
Sa današnje protestne šetnje - Avaz
Sa današnje protestne šetnje - Avaz
+13

Udruženja žrtava, predvođena Pokretom “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, danas su protestnom šetnjom od Vječne vatre do Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva dali podršku ratom zahvaćenoj Ukrajini.

- Majke trebaju dići glas, jer vidimo da se ovo zlo ne zaustavlja i da se vrši genocid u toj državi. Također, 9. maja je Dan pobjede nad fašizmom i želimo podsjetiti da fašizam nije pobijeđen - istakla je predsjednica Pokreta "Majke enlakave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić.

Također je dodala da će zajedno sa Udruženjem žrtava i svjedoka genocida nakon šetnje, na Spomeniku ubijenoj djeci položiti cvijeće.

Podršku skupu su pružili predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica, lider SDA Bakir Izetbegović, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegvoić, Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić...

Sa današnje protestne šetnje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Građani su zajedno sa predstavnicima Udruženja žrtava i svjedoka genocida nakon šetnje položili cvijeće na Spomeniku ubijenoj djeci.

- Došao sam na protestnu šetnju u znak podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu. Agresija se u ovom trenutku nažalost vrši od strane Ruske Federacije. Ovo nije samo tragedija Ukrajine i ukrajinskog naroda, sretan sam što je BiH ipak osudila agresiju i podržala teritorijalni integritet Ukrajine. BiH želi da se pridruži svim rezolucijama o osudi agresije. Bio bih najsretniji bio kad bih mogao da kažem da će ovo što se dešava u Ukrajini biti zaustavljeno odmah - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.


Sa današnje protestne šetnje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica također se obratio prisutnima.

- Dobro znamo šta znači ubijanje, šta znači zločin, to smo osjetili u našem gradu gdje je ubijeno 1.601 dijete. U Ukrajini ginu nevini i djeca i zaista je jedna želja da prestane to jedno ludilo koje se i ovdje dešavalo, i da dozvole djeci da imaju djetinjstvo - rekao je Grabovica.

Predsjednica Udruženja Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić, prije nekoliko godina boravila je u Ukrajini na otkrivanju spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata.

- Kada sam u Ukrajini boravila 2019. godine na otkrivanju spomenika palim u Drugom svjetskom ratu, oni su mislili da to nije moguće nikad više. Mi majke znamo šta znači kad nam neko ubije sina i siluje kćerku, znamo šta znači preživjeti genocid danas šaljemo poruku da svijet zaustavi ono što se dešava u Ukrajini mi smo majke koje moramo dati podršku i osuditi svako ubijanje koje se desilo. Svaki čovjek koji se rodi ima pravo na život i niko nema pravo da mu oduzme taj život - kazala je Subašić.

Srebrenička majka, Kada Hotić poručila je Ukrajincima da se bore, izdrže.

- I nas su gazili, ali nas nisu pobijedili, a ruskim majkama poručujem ne dajte svoje sinove, da ginu, da ubijaju svoj narod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.