SAVREMENI KOMPLEKS

Napreduju radovi na izgradnji KPZ-a na Igmanu: Pripremaju se ćelije za 300 pritvorenika

Svi smještajni zatvorski kapaciteti bit će uređeni prema zatvorskim normama Evropske unije i opremljeni najsavremenijom opremom

M. Aš.

Izgled budućeg kompleksa s dvije jedinice i upravnom zgradom

Foto: Avaz


Punom parom traju radovi na izgradnji najveće pritvorske jedinice na Balkanu, gdje će u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) na Igmanu biti smješteno ukupno 300 pritvorenika.

Ubrzani radovi

Riječ je o najmodernijem i najsavremenijem zatvorskom kompleksu u BiH koji se gradi sredstvima Vlade FBiH i Evropske unije u iznosu od 4,6 miliona eura.

Ovo će biti najveća pritvorska jedinica KPZ-a Sarajevo na teritoriji bivše Jugoslavije, čime će se konačno riješiti problem konstantne prebukiranosti koji ova ustanova ima već duži niz godina.

  • Radovi su u toku

    Radovi su u toku

    Foto: Avaz


- U kompleksu novoizgrađenog zatvora nalazit će se dvije pritvorske jedinice s oko 150 pritvorskih ćelija visoke sigurnosti, sa najsavremenijom opremom i upravnom zgradom - kazali su za „Avaz“.

Norme EU

Kako nam je rečeno, na izgradnji novog kompleksa radi se punim intenzitetom i bez prestanka, a već se vide obrisi glavnog objekta, kao i upravne zgrade, o čemu svjedoče i fotografije koje su u posjedu našeg lista.

Prostorije u kojima se trenutno nalazi sarajevski zatvor bit će ustupljene Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu, čime će biti stvoreni uvjeti za što efikasnije funkcioniranje i proširivanje kapaciteta, kako Sudske policije, u smislu prostorija za zadržavanje, tako i radnih prostorija Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

- Svi smještajni zatvorski kapaciteti bit će uređeni prema zatvorskim normama Evropske unije i gradnja ovog objekta predstavlja početak pravosudnih reformi - kažu iz KPZ-a Sarajevo.

NA VRH

Podijeli članak na