KRIMINAL

Ne mogu ih spriječiti ni stroge kontrole: U zatvor unose drogu i u piti i u kondomima

Krijumčareni su i alkohol, mobiteli, oružje... Silkom je vezao kondom za zub, pa kada je ušao, drugoj osobi je stavio kondom u usta

KPZ Zenica: Službeni psi otkrivaju drogu. Avaz

26.2.2024

Brojni su slučajevi u kojima osuđenici i njihova rodbina i prijatelji na sve načine pokušavaju u zatvor unijeti nedozvoljene supstance i stvari.

Najviše se krijumčare droga, alkohol i mobiteli, a poznat je i slučaj unošenja pištolja uz pomoć kojeg je Anel Sejfović pobjegao iz KPZ-a Sarajevo.

Tjelesni otvori

Droga se u zatvoru pokušava prokrijumčariti u odjeći, obući, higijenskom priboru, đonu gumene papuče, pa u piti, mlijeku, sokovima, bombonama i cigaretama. Ranije su znali biti uhvaćeni i advokati koji su krili narkotike ispod kopče kaiša ili na dnu aktovke.

U KPZ-u Sarajevo je 2019. zabilježen slučaj pokušaja unošenja droge u kondomu. Silkom je vezao kondom za zub, pa je, kada je ušao, drugoj osobi stavio kondom u usta. Otad su u ovom zatvoru svim posjetiocima kontrolirali i usnu šupljinu.

Pretresi stvari: Droga integrirana u rubove kape. Avaz

- Drogu donose u bananama, kolačima, svim tjelesnim otvorima. Gdje god može stati neki paketić i gdje su mjesta na koja normalan čovjek ne bi posumnjao - kazao je jedan od bivših direktora zatvora.

U jednom slučaju u Sarajevu marihuana je bila integrirana u rubove kape i zaštićena folijom, s ciljem da spriječi službenog psa u otkrivanju narkotika. Službeni pas je ipak reagirao i otkrio drogu.

Cijev kroz koju su unosili drogu. Avaz

Najinteresantniji slučaj zabilježen je 2021. u KPZ-u Tuzla, gdje su osuđenici bušilicom probušili rupu u zidu debljine 40 centimetara. Kroz otvor je ugurana cijev kroz koju je s vanjske strane zida ubacivana droga umotana u foliju.

Stroge kontrole

U posljednje vrijeme kontrole u zatvorima su sve rigoroznije, pa je zabranjene supstance sve teže unijeti. To nam je potvrdio i Rusmir Isak, direktor KPZ-a Zenica.

Isak: Stroge kontrole na ulazu. Facebook

- Bilo je pokušaja unošenja lijekova i drugih stvari, ali mi to sve na ulazu sprečavamo. Nismo u posljednje vrijeme imali takvih neželjenih momenata. 

Imam informaciju da su prije pokušavali unijeti drogu, ali, kako sad imamo skenere i službene pse, niko i ne pokušava to uraditi kada znaju da će im to biti oduzeto na samom ulazu - kazao je Isak.

Gube pogodnosti

Ukoliko droga dospije do zatvorenika koji se redovno podvrgavaju testiranju, oni gube sve privilegije, kao što su vikend dopusti. Tako najbliži koji im dođu u posjetu uglavnom sve priznaju kako zatvorenika ne bi doveli u nezavidan položaj.

Muškarac je pokušao unijeti veću količinu droge utisnutu u fotografije termo načinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.