KPZ SARAJEVO

Video / Treća faza izgradnje pritvorske jedinice na Igmanu najzahtjevnija

Međunarodna zajednica pohvalila rad dosadšnjeg direktora Faruka Zubčevića

Zubčević i Urke. Avaz

B. C.

30.9.2023

Izgradnja pritvorskog kompleksa na Igmanu od 300 mjesta za pritvor i 60 mjesta zatvora urađeno je uz iznimno aktivno zalaganje menadženta KPZ-a i dosadašnjeg sirektora Faruka Zubčevića, tako da je Delegacija EU kao voditelj projekta pohvalila ovaj projekt, kao što je to uradila i Ministarstvo pravde SAD, te najbitnija osoba za reformu pravosuđa s aspekta finansija Sven Marius Urke, koji je nedavno naveo da ovaj objekt treba da bude reprezentativan i dodao da se samo zalaganjem menadžmenta ovako nešto može uraditi.

Rješava se gorući problem pravosuđa

Izgradnjom KPZ-a na Igmanu također rješava se gorući problem pravosuđa u Federaciji. Čelnici Suda i Tužilaštva BiH obišli su ubjekt i odali priznanje menadžmentu KPZ Sarajevo. Uslijedile su posjete nekoliko delegacija iz zemalja EU.

Kompleks se nalazi još u fazi izgradnje i riječ je o vrlo zahtjevnom projektu. Smjena direktora Faruka Zubčevića je u sistemu izvrešenja bila iznenađenje, jer je treća faza završetka radova najzahtjevnija, pa se postavlja pitanje šta se smjenom htjelo postići, a i pomenute međunarodne institucije zainteresirane su za novonastalu situaciju.

Regulisan je i kompletni zemljišno-knjižni aparat

Regulisan je preduvjet za dobijanje sredstava iz IPA fondova kojom prilikom je KPZ konkurisao i dobio sredstva Delegacije EU te se prije dvije godine i četirti mjeseca počeo graditi savremeni pritvor na Igmanu. Regulisan je i kompletni zemljišno-knjižni aparat na lokalitetu bivšeg objekta na Igmanu.

Ostaje da se vidi kako će se u svemu snaći nova Uprava KPZ-a Sarajevo i hoće li doći do zastoja u gradnji jedne od najvećih pritvorskih jedinica od koje zavise sudovi u Sarajevu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.