POTVRĐENO

Džindić za "Avaz": Kompaniji "Zrak" puštena struja, spremna pomoć od 250.000 KM, dogovoreno uvezivanje staža za 30 radnika

On očekuje da će sa ispunjavanjem većine zahtjeva proizvodnja biti normalizirana

Džindić: Kompaniji "Zrak" puštena struja, dogovoreno uvezivanje staža za 30 radnika. AGENCIJE

Piše: A. Bajramović

12.5.2022

Nakon što su jučer riješeni problemi u goraždanskom Ginexu, federalni ministar industrije, rudarstva i energetike Nermin Džindić danas se susreo i sa upravom kompanije "Zrak". Radnici preduzeća kojem je prije nekoliko dana isključena i struja od jutros su u štrajku glađu i pored ostalog očekuju isplatu šest zaostalih plaća.

- Dogovorili smo da ćemo u toku dana riješiti priključenje struje, dotok normalne količine koja je njima potrebna i prije par minuta sam dobio informaciju da je struja puštena i da mogu nastaviti proizvodnju. Oni će poslati zahtjev da im pomognemo s iznosom od 250.000 KM i mi smo sredstva locirali i osigurali. Možda i prije, ali najkasnije na sljedećoj sjednici Vlade ćemo donijeti tu odluku - rekao je Džindić.

Priliv od 2-3 kompanije

Kako je rekao, dogovoreno je i uvezivanje radnog staža za 30 radnika. 

- Oglas će biti objavljen za nekih petnaestak dana, a do tog trenutka riješe problem sa neispunjenjem uslova od prošlog puta. Preduslov da mogu aplicirati je da opravdaju sredstva od prethodnog javnog poziva koji je bio prošle godine. Dakle, riješili smo pitanje električne energije, pomoć u iznosu od 250.000 KM, polovinu onog što su tražili, a drugu polovinu će dobiti iz priliva koje će imati od 2-3 kompanije, kako su sami rekli - kazao je za "Avaz" federalni ministar Nermin Džindić.

Smirivanje strasti

On očekuje da sa ispunjavanjem većine zahtjeva proizvodnja će biti normalizirana.

- Treba smiriti strasti, vratiti se u proizvodnju. Firma postoji zbog proizvodnje, da radi, proizvodi, isporučuje, naplaćuje, a nikako da čeka da Vlada isplaćuje plate - dodao je Džindić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.