SRAMOTNO

Nova provokacija iz RS: Na Dan bijelih traka u Prijedoru slavi se mađarski premijer

Skup, odnosno rođendanska proslava bit će na Malom gradskom trgu u Prijedoru od 10 do 14 sati

A. O. / N1

Dan bijelih traka

Foto: FENA


U Prijedoru, 31. maja članovi Omladinske organizacije "Princip" žele proslaviti 58. rođendan premijera Mađarske Viktora Orbana i 55. rođendan vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića. 

Istog dana u Prijedoru se obilježava Dan bijelih traka u spomen na žrtve stravičnih zločina nad Bošnjacima koji su se u tom gradu dogodili.

Skup, odnosno rođendanska proslava biće na Malom gradskom trgu u Prijedoru od 10 do 14 sati a prema najavi organizatora očekuje se učešće preko 1.000 ljudi.

31. maja 1992. izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

  • Prijava javnog skupa

    Prijava javnog skupa

    Foto: AGENCIJE


Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva na području Prijedora. Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti. Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina. Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta.

Podsjetimo, zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na Bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22.maja, zatim napada na Kozarac 24.maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26.i 30.maja. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

NA VRH

Podijeli članak na