HRABRA BANJALUČANKA

Herojski podvig: Merima Gajić ostavila bebu i stariju kćerku na mostu, pa skočila u nabujali Vrbas da spasi djevojku

Uspjela sam nekako da je dovučem do obale gdje su nas sačekali policija, jedan čovjek i žena, kazala je Gajić

Merima Gajić: Bez razmišljanja sam preskočila ogradu i spustila se niz brdašce prema rijeci. ATV / Screenshot

Piše: Z. Karić

14.5.2022

Nakon što je spasila jedan mladi život skočivši bez razmišljanja u hladni i nabujali Vrbas Merima Gajić, hrabra Banjalučanka, za portal "Avaza" otvorila je dušu o svemu što se dešavalo sinoć.

Skočila bez razmišljanja

- Kćerke i ja smo se vraćale iz grada i kako smo krenule preći Gradski most kćerka mi kaže: „Vidi mama djevojka sjedi na stubu od mosta“. Pogledala sam prema djevojci koja je u tom trenutku skinula jaknu, bacila je na trotoar i potom se bacila u Vrbas – priča Gajić.

U tom trenutku, govori dalje, dala je bebu Milicu starijoj kćerki Anđeli te joj rekla da se ništa ne sekira i krenula prema rijeci.

- Bez razmišljanja sam preskočila ogradu i spustila se niz brdašce prema rijeci. Uskočila sam u Vrbas i samo sam molila Boga da izvučem i djevojku i sebe jer je rijeka bila brza i nabujala. Uspjela sam nekako da je dovučem do obale gdje su nas sačekali policija, jedan čovjek i žena – prisjeća se Gajić momenta spašavanja djevojke.

Kaže da nije uspjela riječi progovoriti s djevojkom jer dok je izvlačila iz hladne rijeke je bila polusvjesna, a kasnije, kada ju je iznijela na obalu, bila je bez svijesti.

- Ništa ne znam. Ni odakle je djevojka, ni kako se zove, ko joj je majka, otac. Iz policije su mi rekli da će mi se javiti i reći sve. Međutim sinoć su me zvali pitali, kako se osjećam te su samo rekli da je djevojka zbrinuta i da će biti sve uredu – dodaje Merima Gajić.


Nagrada za herojstvo

Koji je razlog, radi čega se djevojka sinoć bacila u Vrbas, Gajić kaže da ne zna. 

- Sinoć nisam razmišljala šta bi moglo da se desi. Ostavljam svoje dvoje djece, a treće, tuđe, idem da spašavam. Drago mi je da sam je uspjela spasiti – dodaje Gajić.

Na naš upit da li su je zvali "gradski oci" u smislu da joj iskažu zahvalnost i nagrade za herojstvo, kaže da nije niko nije zvao. 

Ali sudeći prema komentarima na Facebooku uskoro bi mogla dobiti poziv.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.