NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Dodik: Tražim ostavku Šefika Džaferovića, on krši Ustav

U tom pogledu je vrlo jasno da predsjedavajući Predsjedništa treba da predstavlja usaglašeno stavove, on govori privatne stavove i zato sam tražio da podnese ostavku i ako to ne uradi do iduće sjednice tražit ću njegovu smjenu, istakao je Dodik

N. Ajnadžić

17.5.2022

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na sjednici tražio smjenu predsjedavajućeg Šefika Džaferovića.

- Imali smo sjednicu Predsjedništva sa poznatim dnevnim redom, ali osnovna stvar koju smo pokušali diskutovati ovdje i zbog čega sam tražio da Džaferović podnese ostavku je što je prekršio Ustav jer radi unilateralno. U tom pogledu je vrlo jasno da predsjedavajući Predsjedništa treba da predstavlja usaglašeno stavove, on govori privatne stavove i zato sam tražio da podnese ostavku i ako to ne uradi do iduće sjednice tražit ću njegovu smjenu - rekao je Dodik.

Dodik je najviše zamjerio Džaferoviću zbog njegovog obraćanja na Vijeću sigurnosti prošle sedmice, kazavši da za to nije imao odobrenje Predsjedništva te da je iznio lične stavove.


Vertikala koja ide iz SDA

Rekao je da je „vidljivo na svim nivoima vlasti da jedna vertikala koja ide iz SDA, od Predsjedništva, preko Vijeća ministara, odnosno preko Ministarstva vanjskih poslova djeluje mimo Ustava, mimo poslovnika o radu“.

- Priključuje se raznim izjavama na bazi konsultacija između ministarstva i ambasadora. Predviđeno je da Predsjedništvo mora donijeti odluku u svakom pogledu. Želim da kažem da Predsjedništvo BiH Vijeću ministara ni u jednom navratu nije donijelo nijednu odluku da se pridruži bilo kakvim mjerama na zapadu prema Rusiji. Ne postoji nijedan dokument i ovo je još jedan dokaz onog što sam govorio o jednoj svjesnoj smišljenoj, antiustavnoj namjeri Bošnjaka, muslimana da sruše BiH na način da se pridruže zapadu i pokušaju putem svojih ambasadora u diplomatskoj mreži da predoče svoje stavove - rekao je Dodik.


Može da radi kao aktivista SDA

Ističe da je vidljivo da su se uzurpirali i zauzeli ministarstvo vanjskih poslova.

- Vješto su iskoristili ono što su naslijedili od Vijeće ministara. U šest prvih ljudi u ministarstvu vanjskih poslova nema niejdnog Srbina. I to gospođa Turković vješto iskoristila i svjesno nije htjela ni na preporuke Predsjedništva koje sam ja naveo na početku, da se usaglasi nacionalna struktura u tom ministarstvu. Vidljivo je zašto to nije urađeno. Sve odluke koje su predočili na bilo kojem forumu i mjestu u svijetu su ništavne, one ne važe za BiH, one su kršiocizakona i ustava i u tom pogledu mi ćemo poduzeti mjere – rekao je Dodik.

Dodik je zbog toga zatražio ostavku Šefika Džaferovića. 

- Ne može to koristiti kao opravdanje da krši član D u kojem kaže zastupa usaglašene stavove predsjedništva. Sve što radi, može da radi kao aktivista SDA. To je jedina partija u BiH koja u svom programu ima antidejtonske odrednice a to je rušenje digniteta i rušenje aktivnosti naroda. To je antidejtonska djelatnost i gospodin Džaferović se ponaša u skladu s tim – rekao je Dodik.

O finansiranju izbora

Što se tiče finansiranje izbora, Dodik je rekao da će SNSD izaći na izbore te da se protive bilo kakvom pomjeranju.

- Mi hoćemo da izbori budu 2. oktobra. Apsolutno je jasno da postoji jasna propisana procedura svega toga i jasno je da se u skladu sa tom procedurom može sve održati. Gospodin Džaferović i koliko sam razumio, gospodin Komšić je predložio zaključak da se danas obaveže Vijeće ministara da to uradi. U svakom slučaju dogovoreno je da se, imajući u vidu, sačeka kraj sjednice Vijeća ministara i da nakon toga se telefonski konsultujemo kako dalje – rekao je Dodik.


Krivične prijave protiv Turković i Alkalaja

Opet se osvrnuo na rad Džaferovića i rekao da je podnio krivične prijave i protiv ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbog, kako kaže, neusaglašenog djelovanja prema međunarodnoj zajednici.

- Ja sam kao odgovor na to podnio krivične prijave protiv odgovornih, protiv ministrice Bisere Turković i protiv tog postupajućeg ambasadora Svena Alkalaja. Oni nisu imali pravo na to, ne mogu ja znati šta oni rade. Ništa im nije dozvoljeno. To je laž. To rade da se priklone strancima, neka nađu bilo koji odluku da se Predsjedništvo priključuje tim inicijativama. Ne postoji tako nešto. Turković pokušava da se oslanja na strategiju vanjske politike. Koristi rat u Ukrajini. Ovo je farsa i ovo ne vodi ničemu - dodao je.

Interes BiH nije najvažniji

Kako ističe Dodik, ministrica Turković se poziva na strategiju vanjske politike koja ne postoji.

- Apsolutno, ne postoji takvo nešto, oni su pokušali, vidim da Turkovićka pokušava da se pozove na strategiju vanjske politike. To je apsolutna kamuflaža. U toj strategiji nije nigdje bilo predviđeno da će se desiti rat u Ukrajini. Gdje piše u strategiji da će se ako dođe do rata u Ukrajini kako će se postupati. Jel piše negdje, jel ima neko da to pročita? To je sve farsa. Ovo zaista ne vodi ničemu. Dakle ja razumijem da muslimani hoće da se dodvore ovim strancima sa Zapada, ali i dalje mislim da je i za njih kao i za nas, za sve u BiH najbolje imati neutralni status i izbjeći određeno sankcionisanje energetsko koje bi moglo da dođe sa strane Rusije. 

Pa više je za to zainteresovan ovaj grad u kome se trenutno nalazimo, nego čitava RS što se tiče recimo gasa i tih energenata. U svakom slučaju očigledno je da ovdje interes BiH nije najvažniji, nego je ovdje interes podaništvo i dodvoravanje drugoj strani. Ali ako baš to hoćete da radite onda to uradite sa stilom. Pokušajte da to stavite u neke odluke. Nijedne odluke te vrste nema. Tako da opozicija ovdje očigledno traži, znate ona Gebelsova priča, ponavljajte laž, neko će pomisliti da je istina. Ali eto nije istina. Ne mogu da pokažu jednu stvar. To što pokazuju neke diplomatske, službene turneje u Ženevi ili nešto, bio na nekom sastanku, ja pokušavam da saznam i tražim odgovornost za takvo nešto - izjavio je član Predsjednštva BiH. 


Dao Džaferoviću rok do sljedeće sjednice Predsjedništva

U toku svog obraćanja novinarima, Dodik se osvrnuo i na suspenziju glavne urednice informativnog programa BHT1 Jelene Radojević-Kapor. 

- Mislim da je to dio svega što vidimo i na nivou evo Predsjedništva. Ako se predsjedavajući Predsjedništva ponaša tako, onda je apsolutno razumljivo zašto se muslimani u BHT, RTS, kako se to već zove, BHRT jel, tako ponašaju. Apsolutno je neprihvatljiva praksa, oni ne mogu da određuju ko je, to mora da se uskladu sa Ustavnom odrednicom da konstitutivni narodi ravnopravno učestvuju u vršenju vlasti na nivou BiH, na svim nivoima. To je srušilo taj sistem. On svakako nikad nije ni profunkcionisao i vrijeme je da propadne i padne. Apsolutno - rekao je Dodik. 

Dodik je prokomentirao i do kada je dao rok Džaferoviću da podnese ostavku. 

- Dakle apsolutno, moj odgovor isključivo na to pitanje jeste nema nijedne odluke donešene na nadležnom mjestu i na nadležnom nivou. Jedino nadležno mjesto jeste Predsjedništvo BiH. Nema drugo nadležno mjesto. Jer svaku konkretnu odluku koja se donosi na bilo kom međunarodnu foru mora da bude instrukcija po kojoj Predsjedništvo kaže prihvata ili ne prihvata, a ovaj se samo ponaša tako. Sve je prekršeno zato što se ponaša tako i predsjedavajući Predsjedništva koji zaista treba da podnese ostavku a ja ću pokrenuti njegovu smjenu ako to ne učini do sljedeće sjednice Predsjedništva. Pokušaj da nešto, da uvedemo nekog reda ako je to moguće. To što radi NSRS može da se svidi nekome ili ne svidi, to nije problem, to može. Naravno da se to njima ne svidi. Ali ovdje se radi o tačnim elementima pravilnika i tako se mora ponašati. Ovdje se krši Ustav, srušeno je sve što bi mogla da bude osnova ove zemlje - istakao je Dodik. 

"BiH će biti zemlja tri naroda, dva entiteta ili je neće biti"

Kako kaže, on nikada nije zloupotrijebio poziciju dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

- Dakle da, kaže se u članu 6. da predsjedavajući predstavlja Predsjedništvo i BiH. Predstavlja Predsjedništvo. Predsjedništvo predstavlja BiH. Ja nisam Predsjedništvo, ja sam član Predsjedništva ali ako me ovlasti Predsjedništvo da predstavljam valjda mogu to da činim. Ja nijednom dok sam bio predsjedavajući nisam to zloupotrijebio i nisam ništa učinio što nije bilo usaglašeno. Ako sam iznio svoj stav onda sam rekao da je moj stav. Gospodin Džaferović je taj član prekršio. Pa onda kaže član d. "zastupa usaglašene stavove Predsjedništva". Molim vas, evo vi ste novinari, pokušajte svojim istraživačkim radom vidjeti da li je donešena odluka i da li su usaglašeni stavovi da on ide u Vijeće sigurnosti UN-a. Jel ima to negdje? Jel piše negdje? Hoćete da kažete da je donešeno prije 20 godina. Ja koliko znam niko nije računao da će Džaferović prije 5 godina biti član Predsjedništva. Pa kako je on mogao da ide tako? - rekao je Dodik i nastavio:

- Pa ja govorim kao njihovo obrazloženje da se oni pozivaju na neke odluke iz 2014. godine. Toga nije bilo, toga nema. Ja to govorim, ja ne želim sa vama da polemišem. Možda ste vi u potrebi da tako nešto, ja vam govorim o egzaktnim stvarima. Kada nađete da je Milorad Dodik prekršio odredbe bilo kog pravilnika onda mi možemo da razgovaramo tako kako vi želite. Ali, dakle nisam prekršio. Jel da jesam sigurno mi ne bi bilo oprošteno. Ovdje to gospodin krši masovno i nema potrebe da ga vi branite. Mada razumijem zašto to činite, jel ste vi dio tog bloka. Tog bloka koji bukvalno zalaže se za priču kako ćete podržati BiH a sve srušite. BiH samo po vama, e pa ne može po vama. Ona će biti zemlja tri konstitutivna naroda, dva entiteta ili je neće biti, pa vi pišite šta god hoćete o tome.



Donesene odluke na današnjoj sjednici

Osvrnuo se i na reakciju Šefika Džaferovića kada je zatražio da podnese ostavku. 

- Pokušao je da objasni tu situaciju tako što kaže da opća situacija, to ne piše tu, nigdje ne piše opća situacija. Ima da se ponašate kako piše u poslovniku, a o općoj situaciji imate sjednicu Predsjedništva SDA pa pričajte šta hoćete.

Na samom kraju, osvrnuo se na odluke koje je Predsjedništvo BiH usvojilo na današnjoj sjednici. 

-  A što se tiče nekih odluka, bilo je nekih prihvatanja grantova, nekih sporazuma vezano za migrantsku krizu, readmisije i nečemu drugom i to je podržano naravno - zaključio je Dodik. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.