ODLUKA SUDA BIH

Agan Ramić oslobođen optužbi za zločin u Konjicu

U optužnici stoji da je optuženi, kada je Živak uspio da uhvati janje, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka

Sud BiH. Arhiva

Z. K.

17.5.2022

Sudsko vijeće Državnog suda BiH oslobodilo je prvostepenom presudom Agana Ramića, optuženog za maltretiranje maloljetne osobe u konjičkom selu Brđani u ljeto 1992. godine, navodeći da Tužilaštvo nije dokazalo pravnu kvalifikaciju koja mu se stavlja na teret.


Zločin protiv čovječnosti

Optužnicom se Ramić tereti za zločin protiv čovječnosti, što prema mišljenju Vijeća nije dokazano u ovom predmetu.

- Tužilaštvo nije ponudilo konkretne dokaze za tu pravnu kvalifikaciju - kazala je Dalida Burzić, predsjedavajuća Vijeća.

Ramić je optužen da je u ljeto 1992. godine u selu Brđani kod Konjica, u svojstvu pripadnika Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Konjic Armije Bosne i Hercegovine, obučen u uniformu Armije i naoružan, došao do kuće maloljetnog Siniše Živaka i tražio od njega da mu uhvati janje.


Mogućnost žalbe

U optužnici stoji da je optuženi, kada je Živak uspio da uhvati janje, nezadovoljan janjetom, počeo da udara Živaka, a kasnije su mu se pridružili i ostali pripadnici Teritorijalne odbrane.

Oštećeni se prema presudi upućuje na parnicu po imovinsko-pravnom zahtjevu, dok se Ramić oslobađa troškova obavezne naknade krivičnog postupka u ovom predmetu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.