GRAČANICA

Nakon dvije godine pauze: Federalni ministar Amir Zukić otvorio Sajam "Grapos Expo 2022"

On je izrazio zadovoljstvo jer je prisustvovao ovom 11. sajmu po redu na kojem učestvuje više od 300 izlagača, naglašavajući da je to vrlo uspješan događaj koji treba doprinijeti razvoju poduzetništva i obrta

Presijecanje vrpce i zvanično otvorenje sajma. Anadolija

H. Č. / Fena

17.5.2022

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine Amir Zukić otvorio je danas Sajam poduzetništva i obrta "Grapos Expo 2022" u Gračanici.

On je izrazio zadovoljstvo jer je prisustvovao ovom 11. sajmu po redu na kojem učestvuje više od 300 izlagača, naglašavajući da je to vrlo uspješan događaj koji treba doprinijeti razvoju poduzetništva i obrta.

- Sajam treba osigurati i umrežavanje određenog broja firmi na određen način te da potakne one koji imaju ideje i koji žele svojim radom ostvarivati dohodak, da osnuju obrt ili pravni subjekt i na taj način uđu u poslovni svijet - podvukao je Zukić.



Iskazana podrška razvoju privrede

Kazao je da je veoma važna činjenica da se sajam odražava u općini koja je sinonim za poduzetništvo, a u pitanju je i mjesto na kojem se može osigurati način kako pokrenuti biznise.

Zbog svega toga, ministra kaže da mu je zadovoljstvo bilo prisustvo na tom sajmu gdje je sreo i predstavnike obrtničkih komora, među kojima su i predstavnici Obrtničke komore Hrvatske, te predstavnike Vlade Tuzlanskog kantona.

- Oni su došli kako bi dali doprinos događaju na kojem je moguće razmijeniti iskustva i saznanja kako bi se potaknuo razvoj poduzetništva u vremenu kada je to napotrebnije, u doba krize da se učine maksimalni napori i zaposli što više ljudi te osnuje što više obrta i firmi - zaključio je Zukić.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić je kazao da mu je drago što je domaćin ovakvog sajma Tuzlanski kanton i Grad Gračanica zbog čega su i kao Vlada iskazali podršku razvoju privrede.

Proizvode predstavilo 315 izlagača

Najavio je da će Vlada Tuzlanskog kantona zato biti na raspolaganju privrednicima i svima onima kojima je interes da privredu, naročito u postpandemijskom vremenu, vrate prije svega na nivo na kojem je bila prije pandemije, a potom i da radi na razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta.

Direktor Sajma poduzetništva i obrta "Grapos Expo 2022" Nedžad Nuhanović podsjetio je da se sajam nije održavao dvije godine, ocjenjujući da su uloženi napori rezultirali organizacijom dobrog događaja u Gračanici na kojem je svoje proizvode predstavilo 315 izlagača na 120 štandova, a izlagači dolaze iz sedam zemalja.

Navodi i da je organiziran okrugli sto o majstorskom ispitu i potrebi donošenja i implementacije zakona koji se tiču privrede, izražavajući nadu da će to dati novi impuls donosiocima odluka kako bi se izradio novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.