U KAMPUSU

U Tuzli održana pokazna vježba policije: Na ulicama uskoro "presretači"

Cilj ove vježbe bio je prezentovanje provođenja obuke policijskih službenika, odnosno prikaz tehnika i taktike postupanja prilikom intervencija, te provjera spremnosti za izvršavanje najsloženijih zadataka

H. J. I.

Delegacije Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona posjetile su danas Upravu policije MUP TK-a, kojom prilikom su službenici Jedinice policije za specijalnu podršku MUP TK-a i Jedinice za javni red i mir upriličili pokaznu vježbu u prostoru Kampusa Univerziteta u Tuzli. 

Simulirana je vježba sprečavanja narušavanja javnog reda i mira, upada u prostoriju uz visoko-rizično lišavanje slobode osumnjičenih, osmatranje i antisnajperski tim, elementi alpinizma i stavljanje lica pod kontrolu uz upotrebu službenog psa i korištenje posebne specijalističke opreme (vozila, uniforme i oprema za javni red i mir, snajperi i drugo naoružanje, alpinistička oprema, službeni psi i dr.). 

Cilj vježbe

Cilj ove vježbe bio je prezentovanje provođenja obuke policijskih službenika, odnosno prikaz tehnika i taktike postupanja prilikom intervencija, te provjera spremnosti za izvršavanje najsloženijih zadataka. 

Po završetku vježbe, ministar MUP-a TK i direktor Uprave policije su iskazali zadovoljstvo obučenošću i osposobljenošću pripadnika policije, te naglasili da će i u narednom periodu biti nastavljen rad na savremenom opremanju i specijalističkim obukama policije, a sve u cilju unapređenja i očuvanja sigurnosti svih građana i njihove imovine, te izrazili zahvalnost Skupštini i Vladi TK-a na podršci u opremanju policijskih službenika i njihovoj stručnoj edukaciji, obzirom da je rebalansom kantonalnog budžeta MUP-u i Upravi policije Tuzlanskog kantona na raspolaganju dosad najveći novčani iznos prvenstveno za nabavku naoružanja, opreme i vozila.

Dva specijalna vozila

Također, ovom prilikom prezentovan je dio specijalističke opreme kojom raspolaže Ministarstvo unutrašnjih poslova/Uprava policije, a posebno interesovanje iskazano je za prezentaciju dva specijalna vozila "presretača" sa mjernim uređajem za nadzor i kontrolu vozila u saobraćaju.

Kada su u pitanju navedena vozila, trenutno se provodi obuka policijskih službenika za korištenje istih, te se uskoro očekuje stavljanje "presretača" u funkciju, s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, odnosno unapređenja stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja i veće sigurnosti svih učesnika. 

Navedena vježba organizovana je u okviru aktivnosti koje MUP TK i Uprava policije provode povodom obilježavanja 22. maja – Dana policije Tuzlanskog kantona, dok će centralna manifestacija biti održana 23.5.2022. godine, navode iz Uprave policije MUP-a TK. 

NA VRH

Podijeli članak na